icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Meer levenstestamenten ingeschreven

Nieuws | In het tweede kwartaal van 2015 hebben notarissen 11% meer levenstestamenten geregistreerd dan in het eerste kwartaal. Vergeleken met het tweede kwartaal van 2014 is zelfs sprake van een stijging van 62%. In totaal zijn het afgelopen kwartaal 15.577 levenstestamenten ingeschreven bij het Centraal Levenstestamentenregister (CLTR).
Barbara van der Est
Barbara van der Est

Expert Geld & Verzekering

Gepubliceerd op:  17 juli 2015

Snel naar:


Een 'gewoon' testament treedt pas in werking na je overlijden. Het levenstestament kan werken als je nog in leven bent. Je wijst daarin aan wie voor jouw zaken moet opkomen als je dat zelf niet meer kan of wil. In het document leg je jouw persoonlijke wensen vast.

Voorbeelden

Je kunt aangeven wat er met je inboedel en huisdier moet gebeuren als je naar een verpleeghuis moet en je zelf niet meer kunt handelen. Je wensen over schenkingen aan (klein)kinderen of de verzorging van minderjarige kinderen kun je in het levenstestament regelen. Maar ook zakelijke aspecten, zoals een volmacht over je bezittingen. Je leest hier meer over in Het Levenstestament.

Notaris

Als je een levenstestament opstelt, ben je vrij in de vorm. Maar het is wel verstandig om dit notarieel vast te leggen. Een notariële akte levert bewijs op en de notaris is een goede getuige dat het opstellen juist is verlopen. En soms is het voor volmachten vereist dat ze in notariële vorm zijn opgesteld.

De notaris schrijft het levenstestament in bij het CLTR, maar dat is niet verplicht. Ben je op zoek naar een goede notaris bij je in de buurt? Dan kun je vanaf het najaar gebruik maken van de zoekmodule van Advieskeuze.nl

In het eerstvolgende nummer van de Geldgids (september 2015) lees je meer over het levenstestament.

Bron: Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie 
Factsheet Testamenten [pdf-document]