icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Notarissenregister is wassen neus

Nieuws | De website registernotariaat.nl van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) met iedere notaris, kandidaat-notaris en toegevoegd notaris is voor de Consumentenbond een wassen neus. Alleen een selecte groep binnen de beroepsorganisatie heeft toegang tot het hele register. De Consumentenbond pleit in de Geldgids van september voor het openbaar maken van informatie en álle maatregelen van de afgelopen 5 jaar.
Barbara van der Est
Barbara van der Est

Expert Geld & Verzekering

Gepubliceerd op:  30 augustus 2013

Snel naar:


Een geschorste notaris mag geen akten passeren. Alle andere maatregelen en verlopen schorsingen hebben volgens de KNB geen consequenties voor de beroepsuitoefening, dus hoeven consumenten ze, volgens de KNB, ook niet te weten. Bart Combée, directeur Consumentenbond: 'Het zou veel beter zijn als álle maatregelen te vinden zijn. Zo kunnen consumenten zelf oordelen met welke notaris in zee te gaan. Maar de KNB onthoudt dit het grote publiek, zogenaamd om te voorkomen dat consumenten 'overspoeld worden met informatie'. De Consumentenbond vindt echter dat die informatie wél relevant is.

Maatregelen

Een notaris die niet integer of onafhankelijk heeft gehandeld, kan door de tuchtrechter een maatregel opgelegd krijgen. Dit kan een boete, waarschuwing, berisping, schorsing of zelfs ontzetting uit het ambt zijn. Van 2008 tot 2012 werden 355 maatregelen opgelegd, waarvan 42 schorsingen en 8 ontzettingen. De Wet op het notarisambt (Wna) regelt onder andere het tuchtrecht, de inhoud van het register en wat daarin wel en niet openbaar is. Consumenten zien alleen lopende schorsingen. Waarschuwingen, berispingen en boetes zijn niet openbaar.