icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Oppassen voor dubbele rekening bij SNS beleggen

Nieuws | Consumenten die beleggen bij SNS Bank lopen het risico dat ze twee keer betalen voor de beleggingsdienstverlening. Ze betalen in sommige gevallen aan SNS én aan de beleggingsfondsen. Deze handelswijze is volgens de Consumentenbond onredelijk; De SNS brengt nieuwe kosten in rekening terwijl de oude kosten niet zijn geschrapt. De Consumentenbond roept de SNS Bank op hier zo spoedig mogelijk met deze praktijk op te houden.
Barbara van der Est
Barbara van der Est

Expert Geld & Verzekering

Gepubliceerd op:  26 februari 2014

Euroteken

De dubbele kosten doen zich voor sinds het provisieverbod voor beleggen op 1 januari 2014 van kracht is geworden. Banken ontvangen geen provisie of distributievergoedingen meer van beleggingsfondsen; ze brengen de kosten voor hun dienstverlening voortaan rechtstreeks in rekening bij consumenten. Bart Combée, directeur Consumentenbond: 'En daar gaat het nu mis. Consumenten draaien op voor de dubbele rekening. Klanten betalen voortaan SNS bank, maar ze blijven daarnaast aan een flink aantal beleggingsfondsen nog steeds het hogere tarief betalen (inclusief die distributievergoeding)'. Er blijken tientallen beleggingsfondsen te zijn die geen distributievergoeding meer doorsluizen aan SNS, maar hun tarieven niet hebben verlaagd.

Verantwoordelijkheid

SNS Bank legt de verantwoordelijkheid volledig bij consumenten neer. De bank schrijft op zijn website: "Helaas bieden niet alle fondsen een variant met lagere kosten aan. Als je in zo'n fonds belegt, betekent dit dat je de niet-verlaagde fondskosten betaalt. Dit is ongunstig voor jou. En beleg je in een fonds waar geen goedkopere variant voor beschikbaar komt? Dan kun je zelf beslissen of je wilt blijven beleggen in zo'n fonds. Uiteraard kun je overstappen naar een beleggingsfonds dat wel de kosten heeft verlaagd." SNS Bank heeft een lijst gepubliceerd waarop staat welke beleggingsfondsen hun tarieven niet en welke hun tarieven wel hebben verlaagd.