icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Prodeoplanner.nl

Eerste indruk | Prodeoplanner.nl is van Stichting Pro Deo Planner, die met lagere tarieven de drempel voor consumenten wil verlagen om een financieel planner in te huren. Via de rekentool op prodeoplanner.nl kun je zelf gratis berekeningen maken over je financiële situatie.
Barbara van der Est
Barbara van der Est

Expert Geld & Verzekering

Gepubliceerd op:  7 november 2016

prodeoplanner-eerste-indruk

Conclusie: afrader

De doelstelling van Stichting Pro Deo Planner klinkt goed, maar de site prodeoplanner.nl vinden wij een afrader. We geven hierbij geen oordeel over de adviezen die de planners geven; die hebben we niet onderzocht.

De rekentool op de site - hét voornaamste onderdeel - is een professioneel softwareprogramma voor financieel planners en ongeschikt voor de meeste consumenten. Het niveau is te hoog en afgestemd op professionele gebruikers, niet op het gemiddelde kennisniveau van particulieren. Ook is de privacybescherming onvoldoende: de beheerder van de site kan bij de persoonlijke gegevens die gebruikers invullen.

De secretaris van prodeoplanner.nl erkent dat de site nog niet af is: ‘We hebben nog een boel werk te doen. We vliegen nog niet op 10 kilometer hoogte. Maar daar willen we binnen een jaar wel zitten.’ Als de stichting de vele aanpassingen - die het zegt te willen - op de site doorvoert, is de rekentool op termijn een nuttig hulpmiddel om consumenten meer inzicht te geven in hun financiën. 

Pluspunten

  • Gratis professionele software te gebruiken
  • Goedkoper financieel planner inschakelen

Minpunten

  • Software is te ingewikkeld met vakjargon
  • Tarieven financieel planner onduidelijk
  • Privacybescherming niet op orde

Wat is prodeoplanner.nl?

Op de website prodeoplanner.nl kun je al je persoonlijke financiële data invoeren en met professionele rekensoftware nagaan hoe je er financieel voorstaat, nu en in de toekomst. Wie dat op eigen houtje niet lukt, kan contact opnemen met een van de financieel planners op de contactlijst.

Wat kost het?

De naam van de website - een knipoog naar het begrip ‘pro deo advocaat’ - suggereert dat alle geboden diensten gratis zijn. Maar alleen het gebruik van de rekensoftware is gratis. Als een gebruiker een financieel planner wil inhuren voor het opzetten van een financieel plan, hanteert de site volgens secretaris Andreae veel lagere kosten dan normaal. Maar hoe hoog die tarieven zijn, dat vermeldde de site begin november nog niet, toen we voor de Geldgids de website bekeken.

De oprichters zeggen te denken aan een inkomensafhankelijke bijdrage van €295 tot maximaal een bedrag van ruim onder de €1000. Normaal gesproken ben je voor zoiets al snel €1500 à €2000 kwijt.

Besparen

Alleen consumenten met veel verstand van financiële zaken of het doorzettingsvermogen om van alles (bijvoorbeeld vaktermen) op te zoeken, kunnen met prodeoplanner veel geld besparen. Zij kunnen op prodeoplanner.nl gratis software gebruiken waarvoor financieel planners honderden euro’s per jaar betalen. Zo zou je een deel van het werk van een financieel planner zelf kunnen doen. Je kunt de rekentool bijvoorbeeld naar hartenlust allerlei scenario’s laten doorrekenen die van invloed zijn op je (toekomstige) inkomen, zoals werkloosheid en (gedeeltelijke) arbeidsongeschiktheid.

Lastig jargon

De rekentool wordt normaal gesproken gebruikt door professionele planners en is te ingewikkeld voor de meeste consumenten. De gebruiker stuit al snel op vaktermen als ‘inkomen uit terbeschikkingstelling’, zonder nadere uitleg. Zo verkleinen de initiatiefnemers de drempel tussen particulieren en financieel planners niet, wat zij zeggen te willen, maar vergroten zij die juist.

Volgens Stichting Pro Deo Planners beschikken zzp'ers - een doelgroep waarop de stichting zich richt - over ‘beperkte financiële expertise’. Volgens ons worden zzp'ers eerder ontmoedigd door deze tool.   

Doelstelling van de stichting is vaag

De bedoelingen van prodeoplanner.nl zijn onduidelijk. De aangesloten planners willen zich ‘belangeloos inzetten’ om consumenten te informeren over relevante financiële zaken en hen meer inzicht daarin verschaffen. Tegelijkertijd is de rekentool totaal niet aangepast aan het kennisniveau van de beoogde gebruikers. Volgens secretaris Andreae komt er een 'Vraag en Antwoord' op de site en wordt het aantal invulvelden beperkt om de tool toegankelijker te maken.

Als dit laatste punt voor de oprichters belangrijk is, dan hebben zij de website domweg te vroeg online gezet. Nu lijkt het vooral alsof de site - en de lezingen die de aangesloten planners geven aan bijvoorbeeld patiëntenorganisaties en vakbonden - bedoeld zijn om een nieuw type klanten te lokken. De meeste financieel planners hebben namelijk vooral zakelijke klanten, en weinig particulieren.

Privacy

Op het inlogscherm dat toegang biedt tot de rekentool, staat dat derden de ‘gevoelige data’ die gebruikers invoeren niet kunnen inzien omdat de pagina beveiligd is met zogeheten ‘secure socket layer-codering (SSL)'. Komt een consument er niet uit met de rekentool dan kan hij de hulp inroepen van een financieel planner. Volgens secretaris Andreae kun je dan een verzoek bij prodeoplanner.nl neerleggen om de ingevoerde informatie door te sturen naar de financieel planner van je keuze. Eén persoon heeft toegang tot de centrale database. Of het doorsturen veilig verloopt, weten wij niet.

Lees ook:

Meer eerste indrukken

Meer eerste indrukken