icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Provisieverbod voor financieel adviseurs

Financieel adviseurs, bemiddelaars en aanbieders van financiële producten mogen geen provisie berekenen. Tot 2013 ontvingen zij een beloning van de bank of verzekeraar van wie zij een product verkochten. Bijvoorbeeld een beleggingsverzekering, hypotheek of levensverzekering. Nu betaal je de adviseur rechtstreeks voor financieel advies en bemiddeling. 
Barbara van der Est
Barbara van der Est

Expert Geld & Verzekering

Bijgewerkt op:  1 februari 2018

onafhankelijk advies financieel adviseur

Betalen voor advies

Maak je gebruik van een financieel adviseur, dan betaal je hem rechtstreeks voor financieel advies en bemiddeling. Andere kosten, zoals distributiekosten, betaal je aan de verzekeraar of bank via een aparte rekening.

Complexe en impactvolle producten

Het provisieverbod geldt sinds januari 2013 voor de volgende producten: 

  • Bankspaarproducten; voor je hypotheek of banksparen voor je pensioen, zoals via een bancaire lijfrente.
  • Deelnemingen in beleggingsfondsen.
  • Betalingsbeschermers; verzekeringen die ervoor zorgen dat je bij werkloosheid, arbeidsongeschiktheid of overlijden toch een krediet of hypotheek kunt aflossen.
  • Levensverzekeringen (zoals een lijfrenteverzekering).
  • Hypotheken.
  • Individuele arbeidsongeschiktheidsverzekeringen.
  • Overlijdensrisicoverzekeringen.
  • Uitvaartverzekeringen.

Bestaande klanten en provisie

Het provisieverbod geldt alleen voor producten die vanaf 1 januari 2013 zijn afgesloten. Voor bestaande financiële producten verandert er niets. Mogelijk moet je nu wel betalen voor advies bij wijziging van je persoonlijke situatie, zoals bij trouwen of verhuizen. Vraag dit vooraf aan de adviseur.

Sinds het provisieverbod voerden steeds meer financieel dienstverleners een serviceabonnement in voor beheer en nazorg, ook voor bestaande klanten. Klanten die provisie hebben betaald, hebben recht op nazorg, zoals informatie over relevante wetswijzigingen.

Advieskosten zijn alleen gerechtvaardigd als een klantvraag bijvoorbeeld leidt tot een nieuwe overeenkomst. Een eenvoudige vraag zou dus niets moeten kosten.

Faillissement tussenpersoon

Als een tussenpersoon failliet gaat, kan een ander kantoor het klantenbestand tegen betaling overnemen. Het nieuwe kantoor krijgt meestal de toekomstige provisie die anders naar het oude kantoor was gegaan. Als de eerste ook kosten rekent, kan dat dubbelop zijn. Toezichthouder AFM bevestigt dit: ‘Bij een portefeuilleovername gaan de lusten én lasten mee. Het nieuwe kantoor kan zich niet beroepen op het feit dat het geen provisie heeft ontvangen. Daar had het rekening mee moeten houden bij de prijsonderhandelingen over de portefeuille.’

Provisieverbod beleggen per 2014

Op 1 januari 2014 is het provisieverbod voor beleggingsondernemingen ingegaan. Banken, beleggingsadviseurs en vermogensbeheerders worden niet meer betaald via provisies, maar brengen de consument rechtstreeks kosten in rekening voor beleggingsadvies, vermogensbeheer of execution only. 

Meer informatie over het provisieverbod:

Lees ook: