icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Deel financieel adviseurs lapt regels aan hun laars

Nieuws | Uit een steekproef van de Consumentenbond blijkt dat een deel van de advieskantoren de eisen die de Wet financieel Toezicht (Wft) stelt, aan hun laars lapt. Van de 50 advieskantoren die in februari werden onderzocht, voldeden 13 niet aan hun wettelijke verplichtingen.
Barbara van der Est
Barbara van der Est

Expert Geld & Verzekering

Gepubliceerd op:  29 februari 2016

Financieel-adviseur3

Volgens de wet moeten kantoren een dienstverleningsdocument (DVD) op hun website hebben staan, opgesteld volgens het vaste format van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Daarop moet een adviseur onder meer laten zien met  welke aanbieders hij zaken doet. 7 kantoren hadden helemaal geen dienstverleningsdocument (DVD) op hun website en 6 hadden zelfgeknutselde documenten waarop de omvang van het aantal aanbieders waarmee de adviseur banden heeft ontbreekt.

Het DVD geeft informatie over de dienstverlening, onafhankelijkheid en de kosten van de adviseur. Alle financiële dienstverleners moeten met hetzelfde standaarddocument werken zodat consumenten een goede vergelijking kunnen maken tussen verschillende adviseurs.

Doorloop bij het kiezen van een financieel adviseur de volgende 3 stappen:

1. Staat er een dienstverleningsdocument (DVD) op de website?

Elke tussenpersoon behoort online een dienstverleningsdocument (DVD) beschikbaar te hebben. Is dat niet het geval of is de DVD verouderd, dan kun je deze tussenpersoon gerust links laten liggen.

2. Heeft de DVD het correcte format?

Vanuit de Wet op Financieel Toezicht (Wft) zijn financieel dienstverleners verplicht om de DVD-generator van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) te gebruiken om de gestandaardiseerde DVD te maken. Gebruik deze gestandaardiseerde DVD’s om de diensten en kosten van financieel adviseurs te vergelijken.
 
Er bestaan 4 DVD’s:
• DVD Pensioen
• DVD Hypotheekvraag
• DVD Risico’s afdekken
• DVD Vermogen opbouwen

Gebruikt een adviseur niet het vereiste format en is daardoor niet duidelijk is met wie hij samenwerkt? Niet doen.

3. Vergelijkt de adviseur een beperkt aantal of groot aantal aanbieders?

In de DVD moeten de tussenpersonen aangeven of ze een beperkt aantal producten vergelijken of dat ze een groot aantal producten vergelijken. Heb je vooraf uitgezocht bij welke aanbieder je wilt afsluiten en werkt jouw tussenpersoon met die aanbieder samen, dan is het geen probleem dat jouw aanbieder met één of weinig aanbieders zaken doet. Wil je dat jouw tussenpersoon de voordeligste aanbieder uit de markt voor jou selecteert, kies dan geen tussenpersoon die slechts een (klein) deel van de markt in zijn vergelijking betrekt.
 
Lees ook: