icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Uitspraak: niet extra betalen voor wettelijke nazorg adviseur

Nieuws | Een financieel adviseur is wettelijk verplicht om jou na zijn advies te informeren over productwijzigingen, ook als je geen service-abonnement hebt afgesloten bij die adviseur. Dit blijkt uit een uitspraak van het Kifid (Klachteninstituut Financiële Dienstverlening) van 25 augustus.
Barbara van der Est
Barbara van der Est

Expert Geld & Verzekering

Gepubliceerd op:  30 augustus 2016

financieel advies hypotheek

Wat was het geval? Een klant sloot vorig jaar een hypotheek en verzekeringen af bij een tussenpersoon. In de overeenkomst zat ook een service-abonnement dat €20 per maand kostte. In januari zegde de consument het abonnement op. De adviseur accepteerde de opzegging niet, het abonnement was volgens hem verplicht om recht te hebben op nazorg.

De Geschillencommissie van het Kifid gaf de klant gelijk. De adviseur is wettelijk verplicht nazorg te verlenen, hiervoor hoef je niet apart te betalen. De adviseur mag alleen geld vragen voor een service-abonnement dat aanvullende nazorg biedt.

Wat is wettelijke nazorg?

Een financieel adviseur is wettelijk verplicht om na zijn advies- en bemiddelingswerkzaamheden jou te informeren over belangrijke wet- en productwijzigingen. Daarnaast moet de adviseur jouw vragen over de bestaande (hypotheek)situatie beantwoorden.

Wat is aanvullende nazorg?

Aanvullende nazorg is een extra service waarvoor afspraken worden gemaakt. Bijvoorbeeld dat je financieel adviseur periodiek controleert of het afgesloten financiële product nog past bij jouw actuele situatie. Laat bij het afsluiten van een service-abonnement duidelijk op papier zetten welke diensten je kunt verwachten.

Service-abonnement niet verplicht

Het afnemen van een service-abonnement is niet verplicht. Ook als je niet zo’n abonnement hebt, heb je recht op de wettelijke nazorg.

Bron: uitspraak Kifid

Lees meer: