icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Wat is financieel advies?

Bij een belangrijke financiële beslissing kun je financieel advies inwinnen. Denk aan het afsluiten van een hypotheek of het aanvullen van je pensioen. Uit het advies blijkt of het in jouw situatie nodig is om een financieel product te kopen en/of welk product het beste bij jouw situatie past.
Barbara van der Est
Barbara van der Est

Expert Geld & Verzekering

Bijgewerkt op:  1 februari 2018

Overzicht-FinAdviseur_Gesprek_102x92

Heb ik financieel advies nodig?

Advies inwinnen is niet altijd nodig, bijvoorbeeld wanneer je weet wat je wilt of als het om een eenvoudig financieel product gaat, zoals een reisverzekering. Ook is advies soms overbodig als de keuze beperkt is, wanneer je voor het eerst een huis koopt bijvoorbeeld. Je bent dan vrijwel altijd aangewezen op een annuïteitenhypotheek. Door gebruik te maken van de hypotheekvergelijker van de Consumentenbond kun je dan zelf gemakkelijk de voordeligste geldgever achterhalen. Vervolgens moet je een tussenpersoon vinden die de hypotheek zonder advies wil afsluiten (execution only). Hieraan zijn wel kosten verbonden bij het afsluiten, maar vaak zijn die lager dan de kosten voor een advies.

Het is belangrijk om bij jezelf na te gaan wat voor jou geschikt is. Als je zelf een financieel product koopt, moet je soms een toets doen om te zien of je genoeg kennis en ervaring hebt. Dit kan de toets van de AFM (Autoriteit Financiële Markten) zijn, maar ook een eigen toets van de aanbieder of tussenpersoon. Zak je voor deze test, dan zal de bank of tussenpersoon erop aandringen een hypotheek mét advies af te sluiten. Je kunt dan soms nog steeds wel zonder advies afsluiten, afhankelijk van de bank, maar dit is niet zonder risico's. Twijfel je over je eigen kennis? Loop dan geen risico en laat je adviseren door een financieel adviseur

Adviseur met vergunning

Niet alle adviseurs kunnen of mogen adviseren over alle financiële producten. Adviseurs moeten een vergunning hebben van de Autoriteit Financiele Markten (AFM). Er zijn verschillende vergunningen: voor aanbieden, adviseren, bemiddelen en optreden als gevolmachtigd agent. Op de website van de AFM kun je controleren of jouw aanbieder een vergunning heeft.

Heb je nog geen adviseur? In Advieskeuze 'Zoek een adviseur' kun je selecteren op product: zoek je een adviseur voor een hypotheek, verzekering, lening, pensioenaanvulling of vermogen. Financieel planners betrekken je hele financiële situatie bij hun advies.

Banden met aanbieder of niet?

Je kunt bij verschillende soorten financieel adviseurs terecht. Er zijn:

  • adviseurs in dienst van een bank of verzekeraar die meestal eigen producten aanbieden
  • adviseurs die nauwe banden hebben (samenwerking/contract) met banken of verzekeraars. Zij kunnen er belang bij hebben om vooral producten van die aanbieder(s) te verkopen.
  • adviseurs die geheel onafhankelijk zijn; deze vergelijken producten van verschillende banken en verzekeraars met elkaar.

Om een adviseur te vinden die bij je past, kun je bij verschillende adviseurs een oriënterend gesprek vragen. Vraag wel vooraf of je voor het oriënterend gesprek moet betalen. Lees  op de website van de AFM wat je van de adviseur kunt verwachten. Iedere adviseur heeft zijn eigen aanpak en specialisme. Vraag aan de adviseur wat hij voor je doet.

Wat kost het financieel advies?

Soms zitten de kosten voor het advies in de prijs voor het product (provisie). Jouw adviseur moet precies vertellen hoeveel provisie hij ontvangt. Voor een aantal producten geldt een provisieverbod. Voor die producten betaal je je adviseur direct voor zijn advies. Vraag in ieder geval om het Dienstverleningsdocument. Hier staan de gemiddelde kosten in en dus niet precies de kosten die jij gaat betalen.