icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Fornuizen

Een fornuis kun je het beste omschrijven als een kookplaat en oven in één. Zodoende hebben de meeste fornuizen een hoop functies. Wat is zoal verkrijgbaar?

Brigitte van der Bent

Brigitte van der Bent , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op:26 februari 2018

05_gebruik-fornuis-1200x800

Koken op gas of elektrisch?

Fornuizen werken op gas of op elektriciteit. Er zijn 3 typen fornuizen:

 • Het kookgedeelte en de oven zijn beide elektrisch.
 • Het kookgedeelte en de oven werken beide op gas.
 • Het kookgedeelte werkt op gas, de oven is elektrisch.

Een fornuis met elektrisch kookdeel heeft een klassieke elektrische kookplaat, een keramische kookplaat of een inductiekookplaat. Lees meer over de voor- en nadelen van verschillende kookplaten.

Soort oven kiezen

De meeste ovens werken op elektriciteit, een klein deel werkt op gas. Gasovens zijn goedkoop in gebruik en snel op temperatuur, maar ze hebben beperkte mogelijkheden. Elektrische ovens beschikken over meerdere functies, zoals hetelucht, grill, onder- en bovenwarmte en soms een stoom- of magnetronfunctie. Lees meer over de verschillende functies van een elektrische oven.

Aantal kookzones

Koopadvies_channel2-NWEen standaard fornuis is voorzien van 4 kookzones. De zones verschillen onderling in formaat en vermogen. Er zijn ook - vaak bredere - kookplaten met 5 tot 7 kookzones. Lees meer over soorten kookplaten en kookzones.

Aansluiten en installeren

 • Gasaansluiting of elektriciteitsaansluiting?
  Voor een gaskookplaat en -oven heb je een gasaansluiting nodig. Een elektrisch fornuis en oven moeten vanwege het hoge vermogen worden aangesloten op een aparte groep of op krachtstroom. Laat nieuwe gas- en elektriciteitsaansluitingen aanleggen door een vakman. Als een apparaat verkeerd is aangesloten, heb je namelijk geen recht op garantie.
 • Losstaand of inbouw?
  De meeste fornuizen worden als losstaande modellen verkocht. Maar er zijn ook inbouwmodellen te koop. Deze kunnen volledig worden geïntegreerd in het meubilair.
 • Hoeveel ruimte is er beschikbaar?
  Een standaardfornuis (4 pitten) meet 60 x 60  x 85 cm. Kies je voor meer pitten, dan neemt de breedte toe.
 • Kun je het fornuis in hoogte verstellen? 
  Controleer de hoogte van het werkblad van het aangrenzend meubilair en van het fornuis, zodat je deze op dezelfde hoogte kunt installeren.

Artikelen binnen Fornuizen

Alle artikelen

Nieuw & interessant

 • anti-aanbak-pan-keuken
  Test  |  17 mei.

  Test anti-aanbakpannen

  We testten 20 koekenpannen met verschillende soorten anti-aanbaklagen. Lang niet alle anti-aanbakpannen doen hun naam eer aan.
 • keuken-agresieve-verkoop-Nieuws
  Nieuws  |  20 nov.

  Afkoelingsperiode nodig in agressieve keukenbranche

  37% van de consumenten die een keuken willen kopen, voelt zich onder druk gezet door agressieve verkoopmethoden. Dat blijkt uit een enquête van de Consumentenbond onder 7000 panelleden.
 • Philips-Airfryer-XXL-still
  Eerste indruk  |  5 sep.

  Philips Airfryer XXL

  In de nieuwste XXL Airfryer van Philips passen grote porties eten tegelijk, zoals 1400 gram diepvriesfrites en 1800 gram kippenboutjes.
 • keuken kopen

  Onderhandelen met de keukenverkoper

  Als klant krijg je bij het kopen van een keuken te maken met een flink aantal verkooptrucs. Je daartegen wapenen is moeilijk, maar niet onmogelijk. We geven je een aantal tips om toch controle te houden bij de aankoop.