icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Alle artikelen

Artikelen binnen Fornuizen

7 tips voor installatie van een fornuis

Wordt het gas of elektrisch, 4 of 6-pits? En mag dat fornuis wel tussen de keukenkastjes worden gemonteerd? Wij zetten op rij waar je op moet letten bij de plaatsing van een fornuis.

Brigitte van der Bent

Brigitte van der Bent , Expert Woning & Huishouden Gepubliceerd op:6 maart 2018

Fornuis repareren

 1. Gas of elektrisch: voor een gaskookplaat en -oven heb je een gasaansluiting nodig. Een elektrisch fornuis en oven moeten vanwege het hoge vermogen worden aangesloten op een aparte groep of op krachtstroom.
 2. Maten van een fornuis: hoeveel ruimte is er beschikbaar? Een standaardfornuis (4 pitten) is 60 x 60 x 85 cm. Kies je voor meer pitten, dan neemt de breedte toe. Fornuizen gaan tot maximaal 150 cm breedte.
 3. Inbouw of vrijstaand: de meeste fornuizen die worden verkocht zijn losstaande modellen. Toch zijn er ook inbouwmodellen te koop. Deze kunnen volledig worden geïntegreerd in het meubilair.
 4. De juiste plek: hou er bij het plaatsen van een fornuis rekening mee dat de oven behoorlijk wat warmte afgeeft en voldoende ventileert. Zet het fornuis niet bij de koelkast of vriezer. Kan het niet anders, zorg dan voor een goede isolatielaag tussen de apparaten.
 5. Mantelkoeling: bij een fornuis met een functie 'geforceerde mantelkoeling' worden de wanden van het fornuis gekoeld met een ventilator. Daardoor kan het fornuis strak worden ingebouwd tussen 2 kastjes. Bedenk wel dat een oven met deze functie na het uitzetten nog geluid maakt.   
 6. De juiste hoogte: controleer de hoogte van het werkblad van het aangrenzend meubilair en van het fornuis, zodat je deze op dezelfde hoogte kunt installeren. Heeft het fornuis stelvoeten, plaats het dan waterpas.
 7. Deskundige installatie: fabrikanten adviseren een fornuis te laten aansluiten door een erkend installateur. Laat nieuwe gas- en elektriciteitsaansluitingen in ieder geval aanleggen door een vakman. Als een toestel verkeerd is aangesloten, heb je geen recht op garantie.

 

Lees ook:

Artikelen binnen Fornuizen

Alle artikelen

Nieuw & interessant

 • anti-aanbak-pan-keuken
  Test  |  17 mei.

  Test anti-aanbakpannen

  We testten 20 koekenpannen met verschillende soorten anti-aanbaklagen. Lang niet alle anti-aanbakpannen doen hun naam eer aan.
 • keuken-agresieve-verkoop-Nieuws
  Nieuws  |  20 nov.

  Afkoelingsperiode nodig in agressieve keukenbranche

  37% van de consumenten die een keuken willen kopen, voelt zich onder druk gezet door agressieve verkoopmethoden. Dat blijkt uit een enquête van de Consumentenbond onder 7000 panelleden.
 • Philips-Airfryer-XXL-still
  Eerste indruk  |  5 sep.

  Philips Airfryer XXL

  In de nieuwste XXL Airfryer van Philips passen grote porties eten tegelijk, zoals 1400 gram diepvriesfrites en 1800 gram kippenboutjes.
 • keuken kopen

  Onderhandelen met de keukenverkoper

  Als klant krijg je bij het kopen van een keuken te maken met een flink aantal verkooptrucs. Je daartegen wapenen is moeilijk, maar niet onmogelijk. We geven je een aantal tips om toch controle te houden bij de aankoop.