icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Koopadvies

Fornuis kopen: waar let je op?

Een fornuis kun je het beste omschrijven als een kookplaat en oven in één. Zodoende hebben de meeste fornuizen een hoop verschillende functies. Wat is zoal verkrijgbaar en wat kun je er precies mee?

Elles van Steijn
Elles van Steijn

Expert Woning & Huishouden

Bijgewerkt op:  26 februari 2018


1
Op gas of elektrisch koken?

Fornuizen werken op gas of op elektriciteit. Er zijn 3 typen fornuizen:

 • zowel het kookgedeelte als de oven zijn elektrisch;
 • kookgedeelte werkt op gas, de oven is elektrisch;
 • zowel het kookgedeelte als de oven werken op gas.

Een fornuis met elektrisch kookdeel heeft een klassieke elektrische kookplaat, een keramische kookplaat of een inductiekookplaat. Lees meer over de voor- en nadelen van de verschillende kookplaten.

De meeste ovens werken op elektriciteit, een klein deel werkt op gas. Gasovens zijn goedkoop in gebruik, snel op temperatuur, er onttrekken minder vocht aan het gerecht, maar ze zijn niet nauwkeurig in te stellen en hebben beperkte mogelijkheden. Bij elektrische ovens zijn de mogelijkheden eindeloos.

Koopadvies_channel2-NW

2
Welke eigenschappen hebben je voorkeur?

Kookzones

Een standaard fornuis is voorzien van 4 kookzones. De zones verschillen onderling in formaat en vermogen. Er zijn ook - vaak bredere - kookplaten met 5 tot 7 kookzones. Een 5-pits kookstel heeft in het midden tussen de standaardpitten meestal een wok- of visbrander.

Meer over kookplaten

Functies van de oven

 • Een gasoven wordt verwarmd door een gasbrander onderin de oven. Soms is de oven voorzien van een (elektrische) grill en heteluchtfunctie.
 • Elektrische ovens beschikken over meerdere functies, zoals hetelucht, grill, onder- en bovenwarmte en soms een stoom- of magnetronfunctie.

Lees meer over verschillende functies van een elektrische oven

Maten van een fornuis

Hoeveel ruimte is er beschikbaar? Een standaardfornuis (4 pitten) meet 60 x 60  x 85 cm. Kies je voor meer pitten, dan neemt logischerwijs de breedte toe.

Kun je het fornuis in hoogte verstellen? Check de hoogte van het werkblad van het aangrenzend meubilair en van het fornuis, zodat je deze op dezelfde hoogte kunt installeren.

Inbouw of vrijstaand

Hoewel de meeste fornuizen nog steeds als losstaande modellen worden verkocht, zijn er ook inbouwmodellen te vinden. Deze kunnen volledig worden geïntegreerd in het meubilair.

Vind jouw ideale fornuis door te filteren op functies in onze vergelijker

Koopadvies_channel1-NW

3
Extra opties voor de kookplaat

Bij gaskookplaten

 • De meeste platen zijn voorzien van een automatische vonkontsteking. Er zijn 2 soorten. Of je moet zelf de knop ingedrukt houden om vonken te laten ontstaan, of de kookplaat doet dit automatisch.
 • Een belangrijke veiligheidsvoorziening is de thermokoppel. Je kookplaat sluit daarmee automatisch de gastoevoer af als de vlam uitwaait.

Elektrische kookplaten

 • Een restwarmte-aanduiding geeft aan of de plaat nog warm is als de pan er niet meer opstaat.
 • Met panherkenning schakelt de kookzone automatisch uit zodra je de pan van de plaat haalt.
 • Een warmhoudzone is geschikt voor het warmhouden van een pan.
 • Schoonmaakvergrendeling: zodra een pan overkookt blokkeert direct het bedieningspaneel, zodat je de plaat kunt schoonmaken.
 • Met een hoofdschakelaar schakel je de hele kookplaat in één keer uit.
 • De power- of boostfunctie geeft een kookzone die over een hoger vermogen beschikt kort tijd een extra boost.
 • Met een aankookregeling wordt een zone gedurende een vaste tijd op vol vermogen gevoed en schakelt dan terug naar de in eerste instantie ingestelde stand. Dit voorkomt overkoken.

Speciaal voor wokken

Wok je veel? Dan is het handig om te kiezen voor een speciale wokbrander met een vermogen van tenminste 4 kW. Let op dat de wokbrander zo geplaatst is dat je de andere branders ook nog kunt gebruiken. Enkele platen worden geleverd met een speciale drager waarop je zowel een platte als een ronde bodem kunt plaatsen.

Visbrander

Visliefhebbers kunnen kiezen voor een zogenaamde visbrander. Deze kookzone is ovaal, gelijk aan de meeste vispannen. Een visbrander is niet alleen geschikt voor vispannen, maar ook voor grillpan en teppanyaki. Door de ovale vorm wordt de plaat overal gelijkmatig verhit.

4
Extra opties voor de oven

Koelventilator

Een oven met koelventilator koelt na gebruik sneller af en beschermt de oven tegen oververhitting

Katalytische wanden

Luxere inbouwovens hebben vaak katalytische wanden. Katalytische wanden zorgen ervoor dat geknoeide etensresten al bij lagere temperaturen verbranden en dat de oven gemakkelijker schoon te houden is. Let op welke wanden allemaal met katalytisch emaille zijn uitgerust, want zelden is dat de hele binnenkant van de oven.

Pyrolysefunctie

Een pyrolyse-oven reinigt nog grondiger en gemakkelijker. De oven wordt tot zeer hoge temperaturen opgestookt, waardoor alle resten worden omgezet in as dat je na afloop kunt opvegen. Sommige ovens hebben een filter en katalysator om te voorkomen dat er rookwolken uit de oven komen. Een pyrolysebeurt kost erg veel energie.

Uitneembare deur

Sommige ovens hebben een deur die je uit de oven kunt halen om schoon te maken. Helemaal handig is een zogenaamde 'sliding' ovendeur: die schuif je na het openen onder de oven weg.

Timer

Een timer kun je gebruiken als kookwekker, of om een kookzone of oven na een bepaalde tijd uit te schakelen.

Kinderbeveiliging

 • Een kinderslot voorkomt dat kinderen per ongeluk de oven inschakelen of open maken.
 • Een ovendeurbeschermer is een kunststof rekje, dat je voor de ovenruit monteert. Dit voorkomt dat kinderen de hete ovenruit kunnen aanraken.

Telescopische geleiders

Deze zorgen ervoor dat je de bakplaten en roosters helemaal naar buiten kunt trekken. Je kunt de gerechten dan makkelijker bereiken.

Koopadvies_channel3-NW

5
Veiligheid

Koken betekent werken met zeer hoge temperaturen. Koken op gas zorgt voor open vuur in je keuken. Dit alles kan voor gevaarlijke situaties zorgen. Met name als er kleine kinderen in huis zijn, moet je extra goed opletten. Zo kun je de ovendeur voorzien van een kinderslot om te voorkomen dat ze de oven kunnen openen.

Werken met gas kan ook gevaarlijk zijn. Een zuchtje wind is soms al genoeg om de vlam te doven. Dit stopt echter niet de toevoer van gas. Om die reden hebben veel fabrikanten een zogenaamde thermokoppel ingebouwd. Dit zorgt ervoor dat de gastoevoer automatisch stopt als de vlam onverwacht dooft.

Sommige modellen zijn voorzien van een volautomatische vonkontsteking. Deze functie probeert zelf de vlam weer te ontsteken als deze opeens uitgaat en sluit automatisch de gastoevoer af als dit niet lukt na een aantal pogingen.

illust-dossier-probleem-community
Community

Hulp nodig of vragen?

Wil je meer weten over een product? Nieuwsgierig wat de ervaringen zijn van anderen? Stel je vraag op de Community of deel zelf je kennis en ervaring.

We zijn de topics aan het ophalen...