icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Waarschuwing: niet koken op koffergastoestel door ontploffingsgevaar

Nieuws | De Nederlandse Voedsel- en warenautoriteit (NVWA) raadt aan koffergastoestellen niet te gebruiken. Onderzoek heeft aangetoond dat de gasbus kan ontploffen. Koffergastoestellen, ook portable gas stoves genoemd, zijn kleine draagbare éénpits kooktoestellen.
Elles van Steijn
Elles van Steijn

Expert Woning & Huishouden

Gepubliceerd op:  23 mei 2014

Koffergasstel

Snel naar:


De NVWA onderzocht 27 modellen, ongeveer 80% van de toestellen die te koop zijn. Al deze toestellen zijn niet veilig, zo bleek uit laboratoriumtests. Bij het koken met een braadpan bleek dat het gasbusje een temperatuur van meer dan 70 °C kan bereiken. Door de compacte constructie van de koffergastoestellen kan de warmte niet weg. Dat levert gevaar op voor gaslekkage en explosie.

Wat kan je doen?

De NVWA geeft aan dat de geteste modellen representatief zijn voor alle koffergastoestellen op de Nederlandse markt. Maar niet alle toestellen zijn getest, sommige modellen zijn misschien wel veilig. Producenten en leveranciers moeten dat nu aantonen. Is een product niet veilig dan moet het van de markt af en moeten consumenten daarover worden geïnformeerd.

Uit voorzorg raadt de NVWA aan alle koffergastoestellen niet te gebruiken.

Bron: nieuwsbericht NVWA, www.nvwa.nl