icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Alle artikelen

Artikelen binnen Fornuizen

Welk soort fornuis zoek je?

Bij de keuze voor een fornuis moet je met meer rekening houden dan alleen je budget en de stijl en afmetingen van de keuken. Ook hoe het fornuis wordt gebruikt speelt een rol. Kook je liefst uitgebreide maaltijden of hou je het simpel?

Brigitte van der Bent

Brigitte van der Bent , Expert Woning & Huishouden Gepubliceerd op:2 maart 2018

01_energiezuinigkoken02-1200x800

Kookzones

Een standaard fornuis heeft 4 kookzones. De zones verschillen onderling in formaat en vermogen. Maar er zijn ook, vaak bredere, kookplaten met 5 tot wel 7 kookzones. Zulke grote kookplaten zijn vaak voorzien van een wokbrander, visbrander, sudderpit en sterkbrander. 

Functies van de oven

Een gasoven wordt verwarmd door een gasbrander onderin de oven. Soms is de oven voorzien van een (elektrische) grill en heteluchtfunctie. Elektrische ovens beschikken over meerdere functies, zoals hetelucht, grill, onder- en bovenwarmte en soms een stoom- of magnetronfunctie. 

Maten van een fornuis

Hoeveel ruimte is er beschikbaar? Een standaardfornuis (4 pitten) is 60 x 60  x 85 cm. Kies je voor meer pitten, dan neemt logischerwijs de breedte toe. Kun je het fornuis in hoogte verstellen? Controleer de hoogte van het werkblad van het aangrenzend meubilair en van het fornuis, zodat je deze op dezelfde hoogte kunt installeren.

Inbouw of vrijstaand

Hoewel de meeste fornuizen nog steeds als losstaande modellen worden verkocht, zijn er ook inbouwmodellen te vinden. Deze kunnen volledig worden geïntegreerd in het meubilair.

Lees ook:

Artikelen binnen Fornuizen

Alle artikelen

Nieuw & interessant

 • anti-aanbak-pan-keuken
  Test  |  17 mei.

  Test anti-aanbakpannen

  We testten 20 koekenpannen met verschillende soorten anti-aanbaklagen. Lang niet alle anti-aanbakpannen doen hun naam eer aan.
 • keuken-agresieve-verkoop-Nieuws
  Nieuws  |  20 nov.

  Afkoelingsperiode nodig in agressieve keukenbranche

  37% van de consumenten die een keuken willen kopen, voelt zich onder druk gezet door agressieve verkoopmethoden. Dat blijkt uit een enquête van de Consumentenbond onder 7000 panelleden.
 • Philips-Airfryer-XXL-still
  Eerste indruk  |  5 sep.

  Philips Airfryer XXL

  In de nieuwste XXL Airfryer van Philips passen grote porties eten tegelijk, zoals 1400 gram diepvriesfrites en 1800 gram kippenboutjes.
 • keuken kopen

  Onderhandelen met de keukenverkoper

  Als klant krijg je bij het kopen van een keuken te maken met een flink aantal verkooptrucs. Je daartegen wapenen is moeilijk, maar niet onmogelijk. We geven je een aantal tips om toch controle te houden bij de aankoop.