icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Consumentenbond test camera smartphones

Nieuws | Onlangs heeft de Consumentenbond 8 nieuwe smartphones getest op hun camerakwaliteiten. Vooral de iPhone 6 doet het goed.
Karen Reijneveld
Karen Reijneveld

Expert Elektronica

Gepubliceerd op:  14 november 2014

Camera iPhone 6

‘Moet ik nog een compactcamera kopen of volstaat mijn smartphone?’ Het is een vraag die nogal eens wordt gesteld. Inmiddels kunnen we er vrij helder over zijn: high-end smartphones doen niet meer onder voor compactcamera’s. Sterker nog: van de 8 high-end smartphones die we in oktober in de cameratest hebben getest, scoren er 3 hoger dan gemiddeld. 

Top 10
De iPhone 6 staat met een 6,7 zelfs op plaats 7 van alle 108 compactcamera’s en smartphones in de test. De camera maakt kleurrijke en scherpe foto’s. Het toestel drukt zeer snel af en er zit zeer weinig tijd tussen twee foto’s. Het 4,7 inch scherm toont mooie kleuren en heeft veel contrast. Het reflecteert weinig licht en bij weinig licht kun je het onderwerp nog steeds goed zien. Filmpjes maken doet de iPhone ook goed.

Geen zoomlens
Een belangrijk verschil met een compactcamera is dat een smartphone meestal geen zoomlens heeft. De kleinste compactcamera’s hebben altijd 4 of 5 keer optische zoom. Een smartphone kan vaak alleen digitaal inzoomen: daarmee maak je een uitsnede van de foto. Soms wordt dat uitgesneden deel vergroot, waardoor de beeldkwaliteit vermindert.   

Test
We testten de 8 smartphones als gewone camera's. We gebruikten daarbij de standaard camera-app. Bekijk ons dossier Mobiele telefoons voor een test van de telefoonfuncties.