icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Filmen met een digitale camera

Karen Reijneveld
Karen Reijneveld

Expert Elektronica

Gepubliceerd op:  12 september 2012


Ga je op vakantie met een camcorder of fotocamera? Meestal is het allebei: de camera moet mee voor de foto’s en de camcorder voor bewegend beeld. Maar met een digitale camera kun je ook filmen. Die filmpjes zijn best goed. Met een digitale camera filmen komt soms zelfs in de buurt van filmen met een camcorder.

Er is voor de niet al te kritische filmer dus best eer te behalen aan het filmen met een digitale camera. Wel is er een aantal spelregels. Als filmer heb je te maken met de kwaliteit van het beeld en de hoeveelheid beelden die je vastlegt, oftewel de snelheid. Voor goede beeldkwaliteit moet je filmen in een resolutie van minimaal 640x480 pixels (VGA). Dat is voor sommige camera's ook de hoogste resolutie. Het gros kan 1280x720 pixels (HD) aan. Een hogere resolutie dan VGA garandeert echter geen betere beeldkwaliteit.

Snelle bewegingen filmen en bewegingscompensatie

kids_sprinklerBijna alle digitale camera's filmen in de hoogste resolutie met 20 tot 30 beeldjes per seconde. Er zijn fototoestellen die meer beeldjes per seconde vastleggen, zelfs 1000. Het resultaat is dan een filmpje op postzegelformaat. want hoe meer beeldjes per seconde, des te lager de resolutie.
Bij snel bewegende onderwerpen als spelende kinderen of beeld met veel detail is het filmpje al snel minder van kwaliteit. Dit geldt ook voor video met de hoogste resolutie. Als beelden niet vloeiend in elkaar overlopen, wordt de beeldkwaliteit slechter. Beelden zijn dan bijvoorbeeld geblokt of worden door verticale lijnen onderbroken.
Soms verandert de helderheid van het filmpje heel erg als het licht verandert door beweging van de camera. Een filmpje met veel beweging bevat meer gegevens en is lastiger te comprimeren dan een even lang filmpje zonder beweging. Dat laatste kan makkelijker worden opgeslagen.

Zelfs bij de beste fototoestellen is het beeld van een video met bewegend beeld licht schokkerig. Een platte tv met goede bewegingscompensatie biedt uitkomst. Bij andere tv's met standaardbewegingscompensatie of zonder 100Hz technologie, blijven deze schokkerige effecten zichtbaar of ontstaan er beeldfouten. Op een tv met heel effectieve bewegingscompensatie zijn de resultaten van de beste digitale camera’s vloeiend en vergelijkbaar met een camcorder. HD-beeld van een goede camera ziet er dan erg mooi uit. Zie ook: dossier televisies

Filmpjes comprimeren 

butterflyFilmpjes worden gecomprimeerd om geheugen te besparen en om ze snel op te kunnen slaan. Ze worden meestal opgeslagen in mpeg-formaat. Steeds meer modellen slaan op in het nieuwere mpeg4-formaat. Er zijn verschillende soorten mpeg4-compressies; codecs. Bekende codecs zijn Divx en avi. Sommige codecs zijn beter in het comprimeren op hoge kwaliteit, andere zijn juist beter in het verkleinen van een bestand. Veel digitale camera's doen het laatste. Codecs die goed zijn in kwaliteit zijn namelijk duurder.
Op een camcorder met harde schijf kun je vaak uren aan HD-materiaal kwijt. Op een geheugenkaart  past veel minder. Hoewel dat natuurlijk afhangt van de resolutie van het materiaal. Als je de hoogste kwaliteit wilt opslaan op een geheugenkaart van 2 GB kun je in de meeste gevallen nog geen half uurtje film kwijt. 

Optisch zoomen

swing_kidsMet veel digitale camera’s kun je zoomen tijdens het filmen. Met een aantal camera’s kun je tijdens het filmen optisch zoomen. Geluid opnemen bij optisch zoomen geeft vaak problemen: het geluid van de zoomende lens is zo luid, dat het de filmopname verstoort. Bij sommige camera's kun je wel optisch zoomen, maar wordt geen geluid opgenomen. Om wel geluid op te nemen kun je dan kiezen voor digitaal zoomen. 

Film op televisie bekijken en HDMI

huge_tv_setNa de vakantie kun je de filmpjes gemakkelijk bekijken op de televisie. Om een film in HD te bekijken, moet je de HDMI-uitgang van de camera gebruiken. Een HDMI kabel wordt doorgaans niet meegeleverd. We adviseren om een korte en goedkope kabel te kopen; mocht deze niet voldoen aan je eisen wat betreft beeld- en geluidskwaliteit, dan kun je een duurdere kabel aanschaffen. Lees meer over HDMI.

Niet alle camera's die in HD kunnen filmen, hebben ook een HDMI-uitgang. Bij die camera's gebruik je een analoge (component) kabel als je het HD-beeld direct op je HD-tv wilt afspelen. Gebruik een HDMI-verbinding als je de filmpjes vanaf je camera op een platte televisie wilt afspelen, want dit levert een betere beeldkwaliteit op dan wanneer je de AV-(composiet) verbinding gebruikt. De laatste optie beperkt de pixel-resolutie tot die van een PAL-signaal, zelfs als de camera met 1280x720 pixels opneemt. Zie ook: dossier televisies

Filmen met een spiegelreflexcamera

Tot eind 2008 was het niet mogelijk om te filmen met een spiegelreflexcamera. Technisch kon het niet: de spiegel zit namelijk voor de sensor. Nieuwe technieken hebben ervoor gezorgd dat het nu wel kan. Er komen  dan ook steeds meer spiegelreflexen waarmee je kunt filmen. De bediening kan wel anders en minder handig zijn dan je verwacht, omdat je andere knopjes voor scherpstellen en afdrukken moet gebruiken dan bij fotograferen. Ook bij spiegelreflexcamera's en HD-video kan de beeldkwaliteit matig zijn, omdat de film niet vloeiend verloopt. Als er teveel verschil is tussen 2 beelden die elkaar opvolgen, wordt beeld minder goed gecomprimeerd.

Digitale camera kopen? Bekijk eerst de testresultaten: vergelijk digitale camera's of kijk direct wat de beste digitale camera uit de test is.