icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Nikon camera kopen: tips

Nikon heeft verschillende cameraseries, maar het assortiment is niet meer helemaal compleet in vergelijking met andere merken. Compacte camera's met spiegelreflexkwaliteit hebben we al een tijdje niet gezien.
Andre van Zwet

Andre van Zwet , Expert Elektronica Bijgewerkt op: 10 januari 2022

Camera's van Nikon

Nikon heeft wel z'n best gedaan om tegemoet te komen aan consumenten die zo snel en makkelijk mogelijk hun foto's willen delen. Sinds 2016 hebben bijna alle Nikon camera's behalve wifi ook bluetooth.

Lees meer over camera's met bluetooth.

Coolpix compactcamera'snikon-coolpix-a900-extra-large

De meeste compactcamera's van Nikon heten Nikon Coolpix.

  • Coolpix A zijn de kleinste exemplaren, die soms toch een flink zoombereik hebben.
  • Coolpix B zijn de 'bridgecamera's', zoals Nikon ze noemt. Je vindt ze bij ons in de categorie 'superzooms', voor als je graag heel ver inzoomt en een iets grotere camera prettig vindt.
  • Coolpix P zijn de duurdere superzooms van Nikon. Ze kunnen ook nog verder inzoomen dan de Coolpix B-serie. De P1000 heeft zelfs 125 keer zoom!
  • Coolpix W zijn robuuste camera's die tegen water en stof kunnen.

Nikon brengt de laatste jaren steeds minder compactcamera's op de markt. Het bedrijf heeft in 2017 dan ook één van de grotere fabrieken van compactcamera's gesloten. Het bedrijf wil zich meer richten op 'high value-add products', ofwel duurdere camera's en lenzen.

Spiegelreflex- en systeemcamera'snikon-d5600-met-af-p-dx-nikkor-18-55-mm-135-56g-vr-extra-large

Nikon verkoopt spiegelreflexcamera's voor zowel beginnende fotografen als professionele. Alle spiegelreflexnamen beginnen met een D, meestal gevolgd door een reeks cijfers.

  • Camera's met 4 cijfers zijn het meest betaalbaar, zoals de Nikon D5600
  • Camera's met 3 cijfers zijn semi-professioneel, soms ook fullframe. Bijvoorbeeld de Nikon D850
  • Camera's met 1 cijfer zijn de meest professionele, met een fullframe beeldsensor. Bijvoorbeeld de Nikon D5 (niet in de test)

Sinds 2018 heeft Nikon ook spiegelloze systeemcamera's in het assortiment: 

  • De Z7 en Z6 zijn de grootste camera's, met fullframe sensor.
  • Iets compacter is de Z50, die is compacter en heeft een kleinere sensor.

Bekijk alle spiegelreflex- en systeemcamera's van Nikon in onze vergelijker.

Geen compacte spiegelreflexkwaliteitnikon-1-j5-met-1-nikkor-vr-1030mm-13556-pd-zoom-extra-large

Als je een compacte camera met spiegelreflexkwaliteit wilt, ben je op dit moment niet aan het goede adres bij Nikon.

Lenzen voor Nikon camera's

Er zijn ontzettend veel lenzen voor Nikon-spiegelreflexcamera's op de markt. Niet alleen van Nikon zelf, maar ook van Tamron, Sigma en Samyang.

Geteste camera's

Bekijk hieronder de meest recent geteste camera’s van Nikon. Ben je lid van de Consumentenbond en ingelogd? Dan zie je de Nikon camera’s met het hoogste testoordeel. Je kunt natuurlijk ook camera’s van andere merken meenemen in onze vergelijker.

Natuurlijk hebben we ook goedkopere modellen getest . En modellen van andere merken. Je vindt ze allemaal in onze vergelijker.

Goedkope Nikon camera's

De camera's met het hoogste testoordeel zijn vaak erg aan de prijs. Bekijk hieronder de geteste Nikon camera's onder de €400.

Lees meer over andere populaire cameramerken:

Vond je dit artikel interessant?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.