! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Nikon camera kopen: tips

Nikon heeft verschillende cameraseries, maar het assortiment is niet meer helemaal compleet in vergelijking met andere merken. Nikon biedt opvallend goede systeem- en spiegelreflexcamera's, maar nieuwe compacte camera's met spiegelreflexkwaliteit hebben we al een tijdje niet gezien. En 'gewone' compactcamera's vallen de laatste tijd een beetje tegen.

Andre van Zwet

Andre van Zwet , Expert Elektronica Bijgewerkt op:27 augustus 2019


Nikon in onze test

In onze test valt Nikon de afgelopen tijd een beetje tegen. Alleen de spiegelreflexen doen hun Nikon-naam nog eer aan, met opvallend goede resultaten. De compactcamera's vallen de laatste jaren gemiddeld wat tegen in vergelijking met andere merken. De fotokwaliteit blijft wat achter en op andere testonderdelen springt Nikon er niet opvallend positief uit.

Lees ook hoe wij fotocamera's testen.

Voorkom een miskoop

Met onze test zie je in één oogopslag welke fotocamera's goed zijn. Maar minstens zo belangrijk: je ziet ook welke je beter niet kunt kopen.

De beste fotocamera

Beste-Camera-General Alt

Camera's met Bluetooth

Nikon heeft wel z'n best gedaan om tegemoet te komen aan consumenten die zo snel en makkelijk mogelijk hun foto's willen delen. Sinds 2016 hebben bijna alle Nikon camera's behalve wifi ook bluetooth.

Lees meer over camera's met bluetooth.

Coolpix compactcamera'sNikon Coolpix A900

De meeste compactcamera's van Nikon heten Nikon Coolpix.

  • Coolpix A zijn de kleinste exemplaren, die soms toch een flink zoombereik hebben. Met de A900 heb je 35 keer zoom op de foto. Je vindt ze bij ons in de categorie 'travelzooms'.
  • Coolpix B zijn de 'bridgecamera's', zoals Nikon ze noemt. Je vindt ze bij ons in de categorie 'superzooms', voor als je graag heel ver inzoomt en een iets grotere camera prettig vindt.
  • Coolpix P zijn de duurdere superzooms van Nikon. Ze kunnen ook nog verder inzoomen dan de Coolpix B-serie. De P1000 heeft zelfs 125 keer zoom!

Tot nu toe doen de A- en B-modellen het in onze test minder goed dan de oudere Coolpix S-, L-, en P-modellen. Die zijn inmiddels niet meer verkrijgbaar.

Nikon brengt de laatste jaren steeds minder compactcamera's op de markt: vorig jaar maar 1. Het bedrijf heeft in 2017 dan ook één van de grotere fabrieken van compactcamera's gesloten (pdf). Het bedrijf wil zich meer richten op 'high value-add products', ofwel duurdere camera's en lenzen.

Spiegelreflex- en systeemcamera'sNikon D5600

Nikon verkoopt spiegelreflexcamera's voor zowel beginnende fotografen als professionele. Alle spiegelreflexnamen beginnen met een D, meestal gevolgd door een reeks cijfers.

  • Camera's met 4 cijfers zijn het meest betaalbaar, zoals de Nikon D3400 (€460) of de Nikon D5600 (€750)
  • Camera's met 3 cijfers zijn semi-professioneel, soms ook fullframe. Bijvoorbeeld de Nikon D850 (€4500)
  • Camera's met 1 cijfer zijn de meest professionele, met een fullframe beeldsensor. Bijvoorbeeld de Nikon D5 (€7000, niet in de test) en Z-serie.

Sinds 2018 heeft Nikon ook grote spiegelloze fullframe systeemcamera's in het assortiment: de Z7 en Z6.

Bekijk alle spiegelreflex- en systeemcamera's van Nikon in onze vergelijker.

Geen compacte spiegelreflexkwaliteitnikon-1-j5-met-1-nikkor-vr-1030mm-13556-pd-zoom-extra-large

Als je een compacte camera met spiegelreflexkwaliteit wilt, ben je op dit moment niet aan het goede adres bij Nikon.

Lenzen voor Nikon camera's

Er zijn ontzettend veel lenzen voor Nikon-spiegelreflexcamera's op de markt. Niet alleen van Nikon zelf, maar ook van Tamron, Sigma en Samyang.

Levensduur

Camera's gaan over het algemeen lang mee, ook die van Nikon. Dat blijkt uit een onderzoek van de Amerikaanse consumentenbond (onze testpartner).

Na 3 jaar werkt 94% van de compactcamera's nog zonder grote problemen, bij de camera's met verwisselbare lens werkt 96% nog goed.

Geteste camera's

Bekijk hieronder de meest recent geteste camera’s van Nikon. Ben je lid van de Consumentenbond en ingelogd? Dan zie je de Nikon camera’s met het hoogste testoordeel. Je kunt natuurlijk ook camera’s van andere merken meenemen in onze vergelijker.

Natuurlijk hebben we ook goedkopere modellen getest . En modellen van andere merken. Je vindt ze allemaal in onze vergelijker.

Resultaten worden opgehaald...

Goedkope Nikon camera's

De camera's met het hoogste testoordeel zijn vaak erg aan de prijs. Bekijk hieronder de geteste Nikon camera's onder de €400.

Resultaten worden opgehaald...

Lees meer over andere populaire cameramerken: