icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Nikon camera kopen: tips

Nikon heeft verschillende cameraseries, maar het assortiment is niet meer helemaal compleet in vergelijking met andere merken. Nikon biedt opvallend goede spiegelreflexcamera's, maar nieuwe compacte camera's met spiegelreflexkwaliteit hebben we al een tijdje niet gezien. En 'gewone' compactcamera's vallen de laatste tijd een beetje tegen.

Karen Reijneveld

Karen Reijneveld , Expert Elektronica Bijgewerkt op:1 augustus 2018


Nikon in onze test

In onze test valt Nikon de afgelopen tijd een beetje tegen. Alleen de spiegelreflexen doen hun Nikon-naam nog eer aan, met opvallend goede resultaten. De compactcamera's vallen de laatste jaren gemiddeld wat tegen in vergelijking met andere merken. De fotokwaliteit blijft wat achter en op andere testonderdelen springt Nikon er niet opvallend positief uit.

In 2017 testten we 3 nieuwe camera's van Nikon: 2 spiegelreflexen en 1 compactcamera. Meer nieuwe waren er niet.

Lees ook hoe wij fotocamera's testen.

Bekijk de beste fotocamera  Vergelijk alle fotocamera's

Camera's met Bluetooth

Nikon heeft wel z'n best gedaan om tegemoet te komen aan consumenten die zo snel en makkelijk mogelijk hun foto's willen delen. Sinds 2016 hebben bijna alle Nikon camera's behalve wifi ook bluetooth.

Lees meer over camera's met bluetooth.

Coolpix compactcamera'sNikon Coolpix A900

De meeste compactcamera's van Nikon heten Nikon Coolpix.

 • Coolpix A zijn de kleinste exemplaren, die soms toch een flink zoombereik hebben. Met de A900 heb je 35 keer zoom op de foto. Je vindt ze bij ons in de categorie 'travelzooms'.
 • Coolpix B zijn de 'bridgecamera's', zoals Nikon ze noemt. Je vindt ze bij ons in de categorie 'superzooms', voor als je graag heel ver inzoomt en een iets grotere camera prettig vindt.

Tot nu toe doen de A- en B-modellen het in onze test minder goed dan de oudere Coolpix S-, L-, en P-modellen. Die zijn inmiddels niet meer verkrijgbaar.

Nikon brengt de laatste jaren steeds minder compactcamera's op de markt: vorig jaar maar 1. Het bedrijf heeft in 2017 dan ook één van de grotere fabrieken van compactcamera's gesloten (pdf). Het bedrijf wil zich meer richten op 'high value-add products', ofwel duurdere camera's en lenzen.

Spiegelreflexcamera'sNikon D5600

Nikon verkoopt spiegelreflexcamera's voor zowel beginnende fotografen als professionele. Alle spiegelreflexnamen beginnen met een D, meestal gevolgd door een reeks cijfers.

 • Camera's met 4 cijfers zijn het meest betaalbaar, zoals de Nikon D3400 (€460) of de Nikon D5600 (€750)
 • Camera's met 3 cijfers zijn semi-professioneel, soms ook fullframe. Bijvoorbeeld de Nikon D850 (€4500)
 • Camera's met 1 cijfer zijn de meest professionele, met een fullframe beeldsensor. Bijvoorbeeld de Nikon D5 (€7000, niet in de test).

Bekijk de spiegelreflexcamera's van Nikon in onze vergelijker.

Geen compacte spiegelreflexkwaliteitnikon-1-j5-met-1-nikkor-vr-1030mm-13556-pd-zoom-extra-large

Als je een compacte camera met spiegelreflexkwaliteit wilt, ben je op dit moment niet aan het goede adres bij Nikon.

 • In het assortiment van Nikon missen geavanceerde compactcamera's of 'premium compactcamera's', zoals ze het zelf noemen.
  De premium modellen in de Nikon Coolpix P-serie zouden in 2016 al vervangen worden door de nieuwe DL-reeks. Maar vanwege problemen met (onder meer) de beeldverwerkingsprocessor is de DL-reeks begin 2017 geannuleerd.
 • Ook komt Nikon maar niet met nieuwe spiegelloze systeemcamera's (met verwisselbare lenzen). Wel zijn er nog steeds enkele kleine Nikon 1 systeemcamera's verkrijgbaar. Maar nieuwe modellen hebben we in deze serie sinds 2015 niet gezien.
  Er komen ook geen nieuwe Nikon 1 lenzen meer bij. Het zijn camera's die een stuk compacter zijn dan een spiegelreflexcamera.

Lenzen voor Nikon camera's

Er zijn ontzettend veel lenzen voor Nikon-spiegelreflexcamera's op de markt. Niet alleen van Nikon zelf, maar ook van Tamron, Sigma en Samyang.

Levensduur

Camera's gaan over het algemeen lang mee, ook die van Nikon. Dat blijkt uit een onderzoek van de Amerikaanse consumentenbond (onze testpartner).

Na 3 jaar werkt 94% van de compactcamera's nog zonder grote problemen, bij de camera's met verwisselbare lens werkt 96% nog goed.

Geteste camera's

Bekijk hieronder de meest recent geteste camera’s van Nikon. Ben je lid van de Consumentenbond en ingelogd? Dan zie je de Nikon camera’s met het hoogste testoordeel. Je kunt natuurlijk ook camera’s van andere merken meenemen in onze vergelijker.

Natuurlijk hebben we ook goedkopere modellen getest . En modellen van andere merken. Je vindt ze allemaal in onze vergelijker.

Goedkope Nikon camera's

De camera's met het hoogste testoordeel zijn vaak erg aan de prijs. Bekijk hieronder de geteste Nikon camera's onder de €400.

Recent geteste Nikon camera's onder de €400

Lees meer over andere populaire cameramerken: