icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Sony camera kopen: tips

Sony maakt allerlei verschillende elektronicaproducten, en heeft ook een groot aanbod aan fotocamera's. Van kleine compactcamera's tot grote systeemcamera's. Wat zijn de kenmerken van Sony en welke camera's hebben wij getest?
Andre van Zwet

Andre van Zwet , Expert Elektronica Bijgewerkt op: 10 januari 2022

De camera's van Sony

Sony is vergeleken met Nikon of Canon één van de nieuwere merken in de fotocamerawereld. Ondertussen maken ze al tientallen jaren fotocamera's, van compactcamera's tot grote systeemcamera's.

sony-cyber-shot-dsc-hx80-extra-largeCybershot: Compactcamera's

De ‘point-and-shoot’ camera's van Sony dragen de naam 'Cybershot'. De productcode begint altijd met DSC-, de letter die daarop volgt zegt iets over het soort camera.

 • DSC-W(X)
  Dit zijn vaak de meest eenvoudige en compacte camera's van Sony. De beperkte opties zorgen ervoor dat je weinig in kunt stellen. Daardoor hebben ze wel een lagere aanschafprijs.
 • DSC-H(X)
  Dit zijn grotere camera's waarmee je ver kunt inzoomen: de superzoom. De modellen met 'HX' zijn de meer geavanceerde superzoomcamera's. Deze zijn ook weer wat duurder.
 • DSC-RX
  Dit zijn geavanceerde camera's, maar zonder verwisselbare lens. Je kunt er veel op instellen en er zit vaak een grotere sensor op dan op andere compactcamera's. De prijs en grootte van deze camera's kunnen flink verschillen.

Bekijk alle compactcamera's van Sony.

sony-alpha-6500-met-e-50-mm-f1Alpha: camera's met verwisselbare lens

Onder de Alpha (α) serie vallen alle Sony-camera's met een verwisselbare lens. Ze scoren vaak hoog in onze test, maar zijn ook vaak prijzig.

 • Kleine systeemcamera's: deze systeemcamera's hebben geen spiegel waardoor ze meestal klein van formaat zijn. Ze maken gebruik van lenzen met een E-mount.
 • Grote systeemcamera's: bij deze camera's heeft de lens meer afstand tot de sensor, omdat er een lichtdoorlatende spiegel tussen zit. Deze modellen zijn daardoor wat groter. Ze maken gebruik van lenzen met een A-mount.

Bekijk alle systeemcamera's van Sony.

sony-alpha-68-met-dt-50mm-f18-sam-sal50f18-extra-largeLenzen voor Sony systeemcamera's

Voor zowel A- als E-mount (de manier waarop de lens bevestigd wordt) camera's zijn er lenzen van verschillende merken te koop.

 • A-mount-lenzen van Sony zijn te herkennen aan 'SAL' aan het begin van de productnaam. E-mount-lenzen beginnen met 'SEL'.
 • Een A-mount-lens is ook op een camera te gebruiken die gebruikt maakt van een E-mount-bevestiging. Hiervoor gebruik je een speciale adapter. Andersom is het niet mogelijk.

Lees meer over een oude lens op nieuwe camera.

Geteste camera's

Bekijk de meest recent geteste camera’s van Sony. Ben je lid van de Consumentenbond en ingelogd? Dan zie je de Sony camera’s met het hoogste testoordeel. Dat kunnen ook wat oudere modellen zijn.

Natuurlijk hebben we ook goedkopere modellen getest. En modellen van andere merken. Je vindt ze allemaal in onze vergelijker.

Goedkope Sony camera's

De camera's met het hoogste Testoordeel zijn vaak erg aan de prijs. Bekijk de geteste Sony-camera's onder de €400.

Lees meer over andere populaire cameramerken:

Vond je dit artikel interessant?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.