icon-menulogo_footerpredssymbol-afradersymbol-bestekoopsymbol-besteuittest
Maak gratis kennisInloggen
Maak gratis kennisInloggen
Gebruikstips

Gebruikstips voor je friteuse

Heb je een friteuse? Dan wil je natuurlijk de lekkerste snackjes maken. En het liefst ook nog een beetje gezond. Wij geven je tips hoe dit het best aanpakt. Ben je klaar met frituren? Met ons advies maak je je pan weer helemaal schoon.

Noëlle van der Weel

Expert Woning & Huishouden


1
Gezond frituren in olie

 • Frituur in olie of vloeibaar frituurvet. Dit bevat minder verzadigde vetten en is gezonder dan vast vet.
 • Vervang frituurvet na 5 tot 7 keer gebruiken. Of eerder als het vet ruikt, stroperig is, gaat walmen of schuimt.
 • Vul gebruikt frituurvet nooit aan met vers vet, maar ververs het in zijn geheel.
 • Zorg dat de olie voordat je gaat frituren tussen de 150 en 180 graden is. Bij een lagere temperatuur neemt het eten te veel vet op en wordt het vaak niet gaar.
 • De temperatuur mag ook niet te hoog zijn. De buitenkant van het eten verbrandt dan sneller terwijl de binnenkant niet gaar of zelfs nog bevroren is.

Veilig frituren

Tijdens het frituren kan er van alles misgaan. Voorkom omstoten van de friteuse door hem achter op het aanrecht te plaatsen. Zorg er ook voor dat de friteuse stabiel en recht staat. Doe niet te veel olie of snacks in één keer in de friteuse. Let op maatstreepjes en adviezen in de handleiding voor maximale hoeveelheden. Zet daarnaast het apparaat niet aan als er geen frituurvet in zit.

Slaat de vlam in de pan? Blus een frituurbrand nooit met een blusdeken! Uit onderzoek blijkt dat bij frituurbranden een blusdeken in de fik kan vliegen.

Lees wat je wel moet doen bij een frituurbrand

Gebruikstips_gezondfrituren_NW2

2
Pas op met acrylamide

Als zetmeelrijke producten bruin worden, ontstaat de stof acrylamide. Deze stof is kankerverwekkend bij dieren en dus waarschijnlijk ook bij mensen. Frietjes, chips en snacks zoals bitterballen, kaassouffles en loempia’s zijn producten waar acrylamide in kan zitten. Hoe groot het acrylamidegehalte bij frietjes is, hangt af van diverse factoren. Bepaalde aardappelrassen zijn hier gevoeliger voor. Maar ook de oogsttijd en de leeftijd van de aardappel spelen een rol. Voor diepvriesfrietjes worden aardappelen gekozen met de meest gunstige eigenschappen. Het is daarom beter om diepvriesfrietjes te gebruiken in plaats van verse aardappelen. Gezondheidsorganisaties raden aan om te bakken in olie dat niet heter is dan 175 graden. En zorg dat je frietjes niet bruiner worden dan goudgeel.

Wil je meer informatie over acrylamide en de risico’s hiervan? Lees het officiële advies van de Europese gezondheidsorganisatie EFSA.

Gebruikstips_gezondfriturenacrylamide

3
Hoe maak je de lekkerste snacks?

 • Frituur niet te veel tegelijk. Dit voorkomt dat de temperatuur van het vet te ver daalt, waardoor je eten geen krokant korstje krijgt en meer vet opneemt.
 • Laat diepvriesproducten niet ontdooien vóór het frituren. En maak het eten zo droog mogelijk voordat je het gaat frituren. Hoe meer vocht, hoe meer het eten spat.
 • Laat eten uit de friteuse eerst uitlekken in het mandje (let op: zonder de deksel erop te leggen!) en leg het vervolgens in een schaal met keukenpapier. Hoe sneller ze op tafel liggen, hoe krokanter ze blijven.
Gebruikstips_hoekrijgjedelekkerstesnakcs

4
Lekkere frietjes uit de heteluchtfriteuse

 • Door het speciale laagje op de meeste diepvries-ovenfrietjes worden deze krokanter dan gewone diepvriesfrietjes. Er zit wel suiker in dit laagje, dus ook extra calorieën.
 • Open tijdens het bakken de heteluchtfriteuse, bijvoorbeeld de Philips Airfryer, enkele keren en schud de frietjes. Hierdoor kan het vocht naar buiten en worden de frietjes minder snel slap en taai.
 • Wil je zelfgemaakte frietjes maken? Blancheer rauwe frietjes eerst enkele minuten. Laat ze daarna volledig drogen op een theedoek. Doe een theelepel olie over de frietjes voordat ze in de heteluchtfriteuse gaan.
 • Je kunt ook allerlei andere etenswaren (af)bakken in de heteluchtfriteuse. Denk aan kipkluifjes, worstjes, saucijzenbroodjes en afbakbroodjes.

Bekijk welke heteluchtfriteuses het beste zijn om frites en snacks in te bakken.

Gebruikstip_lekerefrietjes_NW

5
Frituurpan schoonmaken

Frituren is altijd een vettige boel. Goed schoonmaken is dan ook belangrijk. We hebben de volgende tips:

 • let erop dat de binnenpan uitneembaar is en makkelijk leeggeschonken kan worden;
 • kies voor een friteuse waarvan zoveel mogelijk onderdelen in de vaatwasser kunnen;
 • gebruik geen schuursponsje om onderdelen met een anti-aanbaklaag schoon te maken. Maak ook metaal of kunststof dat erg glanst niet schoon met een schuurspons;
 • gebruik geen soda om je frituurpan schoon te maken. Dit tast namelijk veel soorten metaal aan.
Gebruikstips_frituurpanschoonmaken
Community

Hulp nodig?

Kun je oliebollen maken in een heteluchtfriteuse? Welke friteuses zijn het meest gebruiksvriendelijk en maak je makkelijk schoon? Stel je vraag aan de Community of deel zelf je kennis en ervaring.


Noëlle van der Weel Wat bak jij in je Airfryer? 15 augustus 2016