icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud

Compensatie voor oud pensioen

ABP-gepensioneerden die vóór 1995 gelijktijdig met hun partner pensioen opbouwden, hebben vanaf de AOW-datum vaak recht op een aanvulling op hun pensioen. Het gaat om een compensatie voor een te lage pensioenopbouw bij het ABP door tweeverdieners in de periode vóór 1995. De compensatie van ABP varieert van tientallen euro’s tot honderden euro's per maand. Het extra uit te keren bedrag is inclusief rente, belooft ABP.

Gepubliceerd op: 10 november 2020

Hoe werkt het?

Als een van de partners bij een ander pensioenfonds zat, moet de aanvulling zelf worden aangevraagd bij het ABP. Hebben beide partners bij het ABP pensioen opgebouwd, dan neemt het ABP het initiatief. De aanvulling gaat in zodra de jongste partner AOW ontvangt. De aanvulling kan worden aangevraagd een halfjaar voordat de jongste partner AOW ontvangt.

Ervaring van Geldgidslezer

Een gepensioneerd echtpaar las in de nieuwsbrief van de Geldgids in februari 2020 een eerder bericht over deze pensioenaanvulling. Zij ontvingen beide een ABP-pensioen en hadden geen aanvulling gezien. Toch maar even bellen met ABP. Algauw bleek dat zij toch recht hadden op een aanvulling van €34.600 over de afgelopen 7 jaar na het ingaan van de AOW en voortaan samen €450 meer pensioen per maand zouden krijgen. Het echtpaar vroeg waarom er geen rente gerekend werd over de compensatie. Die opmerking leverde hen nog eens €1500 op. Hun conclusie: ook als je allebei een ABP-pensioen hebt, loont het toch om in actie te komen.

Vertragingen

Het ABP heeft vertraging opgelopen bij het berekenen en uitkeren van de compensatie. Het zal naar verwachting tot medio 2021 duren voordat de hele operatie is afgerond. Zie verder de veelgestelde vragen over dit onderwerp op de website van Omroep Max.