icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

‘AOW volgt verhoging minimumloon’

Het kabinet stuurt voor 1 juni de voorjaarsnota naar de Tweede Kamer. In deze tussentijdse begroting moeten nieuwe maatregelen gevonden worden om tegenvallers van miljarden euro’s op te vangen. Er moet onder andere geld komen voor hogere defensieuitgaven en de compensatie van de fictieve vermogensheffing vanaf 2017.

Gepubliceerd op: 10 mei 2022

Sigaar uit eigen doos

Ondertussen dringen de oppositie en een meerderheid in de Eerste Kamer erop aan vanaf 2024 de AOW te verhogen, tegelijk met het minimumloon. Het minimumloon en de daaraan gekoppelde uitkeringen gaan met 7,5% omhoog. Dat gaat gefaseerd, deels in 2024 en deels in 2025.

De koppeling tussen AOW en minimumloon gaat €2,4 miljard per jaar kosten. Het is nog niet bekend hoe dit gefinancierd zal worden. Het ministerie van Sociale Zaken stelt voor de rekening grotendeels door AOW’ers zelf te laten betalen. Dat kan door de ouderenkorting (belastingkorting voor AOW’ers) af te bouwen en een belastingverhoging door te voeren voor AOW’ers met meer dan €36.000 bruto inkomen per jaar.

Box 2

Verder gaan de tarieven in box 2 waarschijnlijk omhoog, zodat ondernemers meer vennootschapsbelasting moeten betalen en onbelast vermogen in box 2 eerder moeten opnemen.