icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Eindejaarstips om 2019 goed af te sluiten

Reinout van der Heijden, hoofdredacteur Geldgids @ReinoutvanderH

Een goede voorbereiding op de belastingaangifte van volgend jaar is nuttig. Hoe regel je een aftrekpost? Hoe verminder je de vermogensheffing?

Gepubliceerd op: 6 december 2019

De belangrijkste aftrekposten zijn eigen woning, pensioen en zorgkosten

 • Huis
  Kijk of het mogelijk is de hypotheek open te breken en over te sluiten naar een lagere rente. De boeterente kun je dan optellen bij de aftrekbare rente. Dat is om diverse redenen gunstig: de belastingtarieven gaan volgend jaar omlaag, zodat de hypotheekrenteaftrek dit jaar meer oplevert.
  Huiseigenaren met een relatief kleine hypotheekschuld zien het leeuwendeel van hun betaalde rente weggestreept tegen het eigenwoningforfait. Een boeterente geeft hen ineens een flinke aftrekpost die zij anders niet gehad zouden hebben.
   
 • Pensioen
  De meeste werkenden hebben ongebruikte pensioenruimte, zeker als zij alle afgelopen 7 jaar meerekenen. De berekeningen zijn snel gemaakt voor iemand die zijn administratie op orde heeft.
  De jaar- en reserveringsruimte zijn op de website van de Belastingdienst te berekenen.
   
 • Zorg
  Niet-vergoede zorgkosten kun je bij elkaar optellen. Zorg ervoor dat de rekeningen dit jaar betaald worden. Als je volgend jaar meer kosten verwacht, betaal dan de rekeningen van december 2019 pas volgend jaar.


Aftrekposten zijn extra interessant voor hoge inkomens en toekomstige AOW’ers

 • Hoog inkomen
  Is je inkomen meer dan €68.500? Dan kun je in 2020 5,75%-punt minder voordeel behalen met de aftrekposten dan in 2019. Het ‘aftrektarief’ gaat namelijk omlaag van 51,75% naar 46%. Daarom is het vaak gunstiger aftrekbare kosten nog dit jaar te betalen.
  Voor lagere inkomens wijzigt het aftrektarief overigens nauwelijks. Voorbeeld: met een inkomen van €80.000 levert een aftrekpost van €2000 je dit jaar €115 meer op dan in 2020.
   
 • Toekomstige AOW’ers
  Wie volgend jaar de AOW-leeftijd bereikt, kan een aftrekpost beter dit jaar benutten. Het belastingtarief daalt vaak flink wanneer je de AOW-leeftijd bereikt, dus je aftrek ook. Dat is in elk geval zo als je jaarinkomen lager wordt dan €34.000.
  Heb je een partner die de AOW-leeftijd nog niet heeft bereikt? Dan kun je de aftrekpost vaak ook aan hem of haar toedelen. Meestal is dat gunstiger. Aftrekbare kosten dit jaar betalen is dan niet of minder zinvol.


Verminder het vermogen als dat op 1 januari 2020 uitkomt boven €30.846 (voor partners €61.692)

 • Vul de portemonnee
  Er geldt in box 3 een vrijstelling voor contant geld en waardebonnen. De vrijstelling bedraagt €542 per persoon. Je kunt daar optimaal gebruik van maken door dit bedrag op 31 december contant in huis te hebben. Je belaste bankrekening zakt daardoor iets.
  Heb je minderjarige kinderen, dan geldt deze vrijstelling ook per kind. Je kunt hen dit bedrag contant geven voor in de spaarpot. Het telt dan niet mee voor jouw vermogen. Ouders moeten de rest van het spaargeld van minderjarige kinderen bij hun eigen vermogen aangeven.
   
 • Betaal zorgpremie vooruit
  In één keer de zorgpremie over 2020 betalen in december verlaagt het vermogen. De zorgverzekeraar beloont dit bovendien vaak met 2% tot 3% korting op de jaarpremie.
   
 • Los hypotheek af
  Hypotheek aflossen is altijd gunstig als je het geld kunt missen. Huiseigenaren met een (bank)spaarhypotheek kunnen ook bijstorten. Zij moeten wel de fiscale regels daarbij naleven. De bank of hypotheekadviseur kan daar meer over vertellen.

Lees ook: