icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Omgaan met de coronacrisis

Reinout van der Heijden, hoofdredacteur Geldgids @ReinoutvanderH

Het leven is flink ontregeld, maar gaat ondertussen gewoon door. Hoe ziet de financiële dienstverlening er momenteel uit? Plus 12 praktische tips om de nieuwe realiteit te omarmen. 

Gepubliceerd op: 9 april 2020

De coronacrisis is een oefening in digitaal leven. Menselijk contact met anderen dan huisgenoten verloopt voortaan telefonisch, per e-mail of videobeeld. Dat leidt tot allerlei complicaties. Vrijwel alles is afgelast, gesloten of ontoegankelijk. De beperkingen gelden voorlopig tot 28 april.

Zelfs je recht halen is lastig geworden. Rechtbanken houden geen zittingen meer, behalve voor urgente zaken. Ook bij de geschillencommissies zijn alle zittingen geannuleerd.

Schriftelijk of telefonisch contact is wel mogelijk. Of een brief nog gelezen wordt, weet je soms niet. Het is in sommige gevallen beter om een e-mail te sturen. Vergeet dan niet een leesbevestiging in te stellen in Outlook en G-mail.

Banken en notarissen

Door de coronacrisis is persoonlijk contact met financiële en juridische dienstverleners zeldzaam geworden. Veel bankkantoren zijn gesloten. Enkele zijn alleen nog overdag open voor urgente zaken. De dienstverlening gaat bij voorkeur digitaal. ‘Ga alleen naar een bankkantoor als het echt niet kan wachten’, meldt ING op haar site.

De notaris ontvangt nog wel klanten als ze een akte moeten tekenen. Veel notariskantoren maken geen nieuwe afspraken meer. Notarissen willen geen klanten ontvangen die met corona besmet zijn.

Aniel Autar van EPN-notarissen pleit voor een noodwet om het ondertekenen van akten via Skype mogelijk te maken. Met zo’n Skype-testament kan iemand die aan corona lijdt, zijn laatste wil nog aanpassen. Nu is dat alleen mogelijk met een handtekening in het bijzijn van een notaris.

Makelaars

Makelaars beperken ook hun diensten. De Open Huizen Dagen zijn afgelast. Als je nog een huis wilt bezoeken, kan dat met maximaal 2 personen. Ook bij een taxatie mogen er maar maximaal 2 personen in de woning aanwezig zijn.

Wie een huis in de verkoop heeft staan, zal merken dat minder huizenzoekers langskomen. Wat voor effect dat heeft op de woningmarkt, is nog niet bekend. Waarschijnlijk zien we dat de komende maanden, als de economische gevolgen van de sociale isolatie zichtbaar worden. Ondertussen 12 geldtips om optimaal door te gaan. 

Tips

 1. Kijk uit met aanbetalingen en houd rekening met de gevolgen van een (dreigend) faillissement van bedrijven waarmee je zaken doet.
 2. Door de zachte winter en de coronacrisis zijn de energieprijzen sterk gedaald. Het loont om over te stappen naar een ander energiebedrijf als je een contract met variabele tarieven hebt of een contract dat afloopt.
 3. Pas je ov-abonnement aan als je niet meer reist met de NS of een regionale vervoerder.
 4. Last van inkomensverlies? Kijk de website van het UWV of van de Kamer van Koophandel of je compensatie of een uitkering kunt krijgen.
 5. Kost het je moeite de hypotheek of huur nog te betalen? Vraag een betaalpauze aan bij de bank of neem contact op met de verhuurder voor een regeling.
 6. Wil je verhuizen naar een andere koopwoning of iets veranderen aan je hypotheek? Bekijk de huidige regels per bank vanwege de coronacrisis.
 7. Check of je verzekeraar aanpassingen heeft gedaan bij de reisverzekering. Zo nee, zet dan zelf de doorlopende reisverzekering stop.
 8. Heb je betaald voor kinderopvang en er geen gebruik van kunnen maken? Dan krijg je waarschijnlijk geld terug.
 9. Datzelfde geldt voor abonnementen van de sportschool. Kijk op de website of in de app van de sportschool.
 10. Is een theatervoorstelling of concert afgelast? Je krijgt vaak pas geld terug nadat een nieuwe datum is vastgesteld. Kijk hiervoor op de website van het theater of de ticketverkoper.
 11. Voor informatie over geboekte reizen of vluchten, bekijk ons overzicht van rechten en mogelijkheden.
 12. Geboekte vakanties tot medio mei gaan waarschijnlijk niet door. Probeer ze te annuleren.