icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Vette worst

Rien Meijer, redacteur-onderzoeker Geld, Zorg & Recht @rien_meijer

‘Neem afscheid van uw spaarvarken. Begin met beleggen.’ ‘Wat levert 5-10 keer meer op dan de rente op uw spaarrekening?’ ‘0,7% rente op spaargeld? Crowdlending met zekerheden biedt serieus alternatief met 7% rente.’

 

Gepubliceerd op: 30 juni 2017

Zomaar 3 voorbeelden van de tientallen pogingen om ontevreden spaarders te verleiden tot beleggen. Zelf ontving ik van Centraal Beheer, waar ik een degelijke spaardeposito heb lopen, een foldertje in de bus met de tekst ‘Wat heeft u aan uw spaarvarken als u net zo goed kunt beleggen?’ ABN Amro weet het eveneens ‘mooi’ te brengen. Die noemt alternatieven waarbij je belegt ‘Spaarverslimmers’.

Ook tal van onbekendere instellingen, met soms verwarrende namen als Woningsparen, zien de lage spaarrente kennelijk als een buitenkansje om klanten te lokken. Dat gaat met slogans als ‘het solide alternatief voor lage depositorente’ of ‘bijna hetzelfde als sparen bij een bank’.

Zowel de Consumentenbond als de Autoriteit Financiële Markten (AFM) keurt het af dat consumenten die hun magere kipfilet zat zijn, een worst worden voorgehouden, zonder duidelijk te maken dat beleggen fundamenteel iets anders is dan sparen. Natuurlijk zijn hogere rendementen dan op een spaarrekening mogelijk. Maar: geen rendement zonder risico.

De AFM heeft onlangs meer dan 30 aanbieders van beleggingsproducten laten weten dat hun uitingen ongewenst zijn. Veel meer dan een stevig gesprek hoeven zij echter niet te vrezen. Pas als er sprake is van misleidende reclames, kan de toezichthouder een maatregel opleggen. De regelgeving mag dus best wat strenger op dat terrein.

Tot die tijd horen banken en andere beleggingsinstellingen zelf hun verantwoordelijkheid te nemen. Zij moeten in hun uitingen duidelijk maken wat de risico’s van beleggen zijn ten opzichte van het superveilige sparen. De waarde van beleggingen kan immers stevig fluctueren. Ook geldt het depositogarantiestelsel alleen voor sparen en niet voor beleggen. Wel zijn beleggers bij instellingen met een vergunning van de AFM voldoende beschermd door vermogensscheiding en de beleggerscompensatieregeling; zie www.afm.nl.

Zelfregulering dus. De slager die zijn eigen vlees keurt? Klopt, maar dat hoeft geen probleem te zijn, zolang hij de worst die twijfelende spaarders nu krijgen voorgehouden maar afkeurt. Reden: veel te vet!