icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud

Box 3: een update

Het kabinet neemt rond Prinsjesdag de verhouding tussen belasting op arbeid en die op vermogen onder de loep. Ondernemers zullen een grotere bijdrage moeten leveren aan het opvangen van de tekorten. Die zijn ontstaan nadat de Hoge Raad in december vorig jaar de bestaande vermogensrendementsheffing onwettig verklaarde.

Gepubliceerd op: 9 augustus 2022

Vermogensbelasting

Oppositiepartijen willen vanaf 2024 een andere, progressieve vermogensbelasting invoeren. De eerste ton is vrijgesteld van belasting, daarna is de heffing 1% tot €500.000, 2% tot €1 miljoen, 3% tot €2 miljoen en zo verder tot een maximum van 5% vanaf €5 miljoen.

Eigen woning belasten

In een recent ambtelijk onderzoeksrapport (IBO) staat ook de suggestie om de eigen woning en het pensioen te belasten als vermogen. Dat gebeurt bij de eigen woning door de verhoging van het eigenwoningforfait en het verlagen van de hypotheekrenteaftrek. Ook kan bij verkoop van de woning de waardeontwikkeling belast worden. Winst uit verkoop geldt dan als belastbaar vermogen.

Een manier om pensioenen extra te belasten is om niet langer pensioenopbouw toe te staan bij een pensioengevend salaris van meer dan €68.000 per jaar.