icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

CBW-garantie niet waterdicht

Wie een bed, bank of gordijnen op maat laat maken en via een winkel online bestelt, kan bij een faillissement al zijn geld kwijtraken. Ook bij CBW-erkende winkels.

Gepubliceerd op: 7 augustus 2020

Aanbetaling beschermd

Bij een CBW-erkende woonwinkel genieten klanten bescherming tegen faillissement. Een aanbetaling aan de failliete winkel wordt in principe verrekend met het bedrag dat je aan de nieuwe winkel moet voldoen. Kopen bij een CBW-winkel betekent in tijden van de coronacrisis dus meer zekerheid.

Niet voor onlineaankoop

Maar als je online iets bij een failliete CBW-winkel hebt gekocht, kun je je geld kwijtraken. De aanbetalingsregeling geldt namelijk niet voor online winkelen. ‘Bij online betalen vragen de winkels meestal volledige betaling vooraf’, legt de woordvoerder van branchevereniging CBW/ INRetail uit. ‘Ze vragen dus geen aanbetaling van 15 tot 25% van de prijs. Onze aanbetalingsregeling sluit daar niet op aan. Vandaar dat we hem hebben afgeschaft voor onlinebetalingen. De consument moet zich daar bewust van zijn.’

Een steekproef van de Consumentenbond bevestigt dat veel CBW-winkels bij online betalen geen aanbetalingen accepteren. Bijvoorbeeld Beddenreus, Bijenkorf, Kwantum en Sanders Meubelstad eisen directe betaling. Alleen Beter Bed accepteert een aanbetaling van 25% bij onlinebestellingen.