icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud

Energierekening nauwelijks hoger

Het is fijn dat de tarieven voor de inkomstenbelasting volgend jaar dalen. Maar wat gebeurt er met de vaste lasten? De energiebelasting voor gas stijgt, maar die voor elektriciteit gaat juist omlaag. Per saldo scheelt het niet veel. De zorgverzekering stijgt volgend jaar met €60.

Gepubliceerd op: 17 september 2020

Lagere energierekening

Door de hogere energiebelasting voor gas en de lagere heffing voor elektriciteit gaat een gemiddeld huishouden ongeveer €10 meer belasting betalen over gas en licht. De energieprijzen zijn in 2020 gedaald, dus de totale energierekening wordt waarschijnlijk lager voor iedereen zonder vaste tarieven.

Zorgpremie omhoog

De gemiddelde premie voor de zorgverzekering stijgt volgend jaar met €60 tot €1470. Dat is althans de verwachting van het kabinet. De zorgverzekeraars moeten hun premies voor volgend jaar nog bekendmaken. Het eigen risico blijft volgend jaar bevroren op €385.

Hogere ouderenkorting

Een AOW'er met maximaal €38.000 inkomen krijgt volgend jaar extra ouderenkorting om het gebrek aan indexatie van zijn werknemerspensioen te compenseren. De ouderenkorting stijgt met €81 tot €1703. De ouderenkorting wordt vanaf €38.000 afgebouwd naar €0 bij een inkomen van ongeveer €49.000. Rijkere AOW'ers profiteren dus minder van de compensatie.