icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Energietoelage

In november en december ontvangen huishoudens een eenmalige toelage voor elektriciteit van €190 per maand. Krijgt iedereen deze tegemoetkoming? Wanneer en hoe wordt de toelage uitgekeerd?

Gepubliceerd op: 7 november 2022

Energiekorting 

In de maanden november en december 2022 ontvangt iedereen met een aansluiting op het stroomnet een tegemoetkoming van €190 per maand. Deze korting geldt voor alle huishoudens en bedrijven die een elektriciteitsaansluiting hebben met een maximale grootte van 3x80 ampère ('kleinverbruik').

Het adres moet een woon- of verblijfsfunctie hebben. De energiemaatschappij mag het geld niet gebruiken om een te laag voorschot te compenseren, of het later verrekenen met de jaarnota.

Om een tegemoetkoming te krijgen moet de aansluiting op de eerste van de maand in werking zijn. Wie op 3 november een aansluiting krijgt, ontvangt alleen voor december tegemoetkoming.

Hoe werkt het

Energiemaatschappijen kunnen kiezen uit de volgende opties:

  • Ze betalen de volledige €190 direct aan de klant;
  • Ze verrekenen €190 met de nota voor elektriciteit en betalen eventueel de rest uit;
  • Ze verrekenen €190 met een openstaande rekening of betalingsregeling van de klant;
  • Ze betalen de klant €190 per maand direct na het beëindigen van het contract.

Check het voorschotbedrag

Uit meldingen van consumenten blijkt dat energiemaatschappijen bij het ingaan van nieuwe tarieven hun klanten soms op een te hoog maandbedrag zetten. Check of dat bedrag overeenkomt met wat je moet betalen. Problemen? Meld het aan de redactie via geldgids@consumentenbond.nl