icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud

Van het gas af zonder boete

Consumenten die de gasaansluiting in hun huis willen beëindigen, krijgen hiervoor soms ten onrechte een flinke rekening van hun netbeheerder, aldus de Geschillencommissie Energie.

Gepubliceerd op: 10 juli 2018

Op termijn moeten alle huizen van het aardgas af. Sommige mensen gaan nu al ‘aardgasvrij’ wonen door een warmtepomp aan te schaffen. Deze mensen krijgen soms een vervelende financiële verrassing van hun netbeheerder. 

Een klant van Liander wilde zijn gasovereenkomst opzeggen. Liander verplichtte hem daarop echter alle gasleidingen naar de straat weg te halen, inclusief de gasmeter. Het veel goedkopere verzegelen van de gasaansluiting zou volgens Liander niet veilig genoeg zijn. Vervolgens dropte Liander de rekening van €687 bij de klant.

De consument weigerde de rekening te betalen en stapte naar de Geschillencommissie Energie. Volgens de commissie maakte de netbeheerder onvoldoende aannemelijk dat het volledig weghalen van de aansluiting en meetinrichting de enige mogelijkheid was om de veiligheid te waarborgen. De ondernemer mocht alleen kosten in rekening brengen voor het afsluiten zelf. De kosten voor het verwijderen van de aansluiting en meetinrichting mocht hij niet rekenen.

De consument die de zaak aanspande, heeft een speciale website met nuttige informatie gemaakt.

Ga naar geldgids.nu