icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Trouwen zonder kosten

Stellen die in gemeenschap van goederen trouwen, hoeven straks niet meer eerst naar de notaris om dat juridisch vast te leggen. Voordeel hiervan is dat zij niet meer geconfronteerd worden met notariskosten. Ze moeten wel hun keuze via een modelverklaring doorgeven aan de ambtenaar van de burgerlijke stand. Dat kan zowel digitaal als op papier tot een dag voor het huwelijk. Dat blijkt uit een wetsvoorstel van minister Dekker voor Rechtsbescherming.

Gepubliceerd op: 9 maart 2018

Dekker wil hiermee de procedure vereenvoudigen bij trouwen in gemeenschap van goederen. Sinds 1 januari 2018 trouwen stellen namelijk automatisch in beperkte gemeenschap van goederen als zij niet naar de notaris gaan. Bezittingen en schulden die voor het huwelijk zijn opgebouwd, blijven gescheiden. Wil je dat niet, dan moet je sinds kort naar de notaris, met alle kosten van dien. 

Het wetsvoorstel stuit op bezwaren van notarissen die vinden dat sommige burgers de risico’s van een gemeenschap van goederen niet kunnen overzien. Op de achtergrond kan daarbij ook meespelen dat zij een bron van inkomsten verliezen. Volgens gemeente.nu zou de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken (NVVB, belangenbehartiger van onder meer gemeenten) ook bezwaren hebben tegen de plannen. 

Ga naar geldgids.nu