icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Pensioenverlaging komt steeds dichterbij

Miljoenen gepensioneerden en werkenden kunnen begin volgend jaar geconfronteerd worden met een verlaging van hun pensioen. En dat terwijl het recente pensioenakkoord juist uitzicht leek te bieden op de indexatie waar al 10 jaar geen geld voor is.

Gepubliceerd op: 1 augustus 2019

Het pensioenfonds moet in 2 situaties pensioenen verlagen:

  1. Als 5 jaar na het indienen van het herstelplan de beleidsdekkingsgraad nog niet boven het vereiste minimum van rond de 104,2% zit. In het pensioenakkoord van juni 2019 is afgesproken dat het minimum naar 100% wordt verlaagd. Dat geeft lucht. De beleidsdekkingsgraad is het gemiddelde van de actuele dekkingsgraden van de laatste 12 maanden.
     
  2. Korten is ook nodig als de actuele dekkingsgraad lager wordt dan de zogenoemde kritische dekkingsgraad. Als een pensioenfonds aan het einde van het jaar daaronder komt, heeft het niet genoeg vermogen om binnen 10 jaar te herstellen. Voor de berekening van dat vermogen gaat het pensioenfonds uit van het rendement op zijn beleggingen. Voor aandelen was het verwachte rendement 7% per jaar. De Commissie Parameters van oud-minister Dijsselbloem heeft die prognoses per 1 januari 2020 verlaagd. Voor aandelen is het rendement waarmee pensioenfondsen vanaf dat moment mogen rekenen 5,8% per jaar geworden. Deze aanpassing heeft grote gevolgen. Hierdoor stijgt de kritische dekkingsgraad bij Pensioenfonds Zorg en Welzijn en het ABP (samen 5,4 miljoen deelnemers) in één klap van ongeveer 88% naar 95%. Bij PFZW zit die graadmeter nu op 95,9% en ABP scoort hier 95,3%. Als de fondsen in december 2019 onder de kritische grens komen, moeten zij volgend jaar gaan korten.

Ga naar Geldgids.nu