icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud

Kosten voor schadeverzekeringen

Schadeverzekeraars en tussenpersonen moeten de klant exact gaan vertellen wat zij aan kosten rekenen. Dat meldt demissionair minister van Financiën Wopke Hoekstra. Eerder was afgesproken dat een vage omschrijving als ‘een gemiddelde provisie per productgroep’ genoeg zou zijn.

Gepubliceerd op: 7 december 2021

Kosten voor schadeverzekeringen

In de premie van een schadeverzekering zitten kosten versleuteld: afsluitprovisie en doorlopende provisie, een jaarlijks bedrag voor de bemiddeling. De consument krijgt in de toekomst deze kosten te horen voordat hij een overeenkomst afsluit. Daardoor weet hij ook beter waarvoor hij betaalt en op welke service hij recht heeft.

Met zijn wettelijke initiatief volgt de minister het pleidooi van de Consumentenbond en de Autoriteit Financiële Marken (AFM). Het parlement en de Raad van State moeten zich nog over het voorstel buigen.

Het kan nog jaren duren voordat de verplichting om deze kosten te melden voor iedere verzekeraar en tussenpersoon geldt.

Dienstverlening

De provisiepercentages bij schadeverzekeringen liggen tussen de 15 en 25% en zijn al jaren stabiel, stelt verzekeringsexpert Fred de Jong op Amweb.nl. De Jong vindt dat actieve transparantie ook nadelen heeft. De consument moet dan gaan vergelijken op premie én op provisie en dat is minder gemakkelijk dan alleen op premie.

Verder verwacht hij dat 'direct writers' (verzekeraars die geen gebruik maken van tussenpersonen, redactie) hierdoor meer terrein winnen. Dat gaat ten koste gaat de tussenpersoon en het niveau van dienstverlening.