icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Leenrente blijft 10%

De maximale rente voor leningen en roodstaan blijft vanaf 1 juli gehandhaafd op 10% per jaar. De tijdelijke verlaging ingesteld tijdens de coronacrisis wordt daarmee blijvend.

Gepubliceerd op: 10 mei 2022

Het lage leentarief heeft er al toe geleid dat geld lenen steeds moeilijker wordt. Creditcardmaatschappijen hebben kopen op afbetaling grotendeels afgeschaft. Wie geld wil lenen, wordt strenger getoetst dan voorheen. Als het aan het ministerie van Financiën ligt, worden bij leningen boven €250 ook inkomensgegevens van de aanvrager opgevraagd. Nu ligt die grens op €1000.

Doorlopend krediet

De afgelopen jaren hebben banken hoge boetes gekregen van het klachteninstituut Kifid, omdat zij de variabele rentes van leningen te hoog hielden. Het kost de banken veel geld om klanten te compenseren.

Tegelijkertijd stopten zij met het aanbieden van doorlopend krediet en pasten hun regels voor roodstaan aan. Je kunt nu bij geen enkele bank langer dan 3 maanden achtereen rood staan. Zodra je die termijn overschrijdt, komt de bank met een verplichte afbetalingsregeling. Kun je daar niet aan voldoen, dan moet je de hele som ineens terugbetalen.

Social media

De Geldgids krijgt signalen dat gebruikers van social media zoals Instagram leningen krijgen aangeboden. Om zo’n lening te krijgen, moeten consumenten soms eerst geld betalen of hun bankrekening ‘uitlenen’ om betalingen door te sluizen.

De politie waarschuwde onlangs niet iedereen op social media te vertrouwen. Wie zijn bankrekening of pinpas uitleent aan een crimineel, kan bestraft worden met een registratie in het bankenregister. Je kunt dan tot 8 jaar lang geen hypotheek of lening krijgen van banken.