icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Lagere eigen bijdrage voor ouderenzorg

Mensen die zorg via de gemeente of in een zorginstelling krijgen, gaan hier straks minder voor betalen. De eigen bijdrage voor Wlz-zorg gaat al per 1 januari 2018 omlaag. Er is sprake van Wlz-zorg als iemand bijvoorbeeld 24 uur per dag zorg in een instelling of thuis nodig heeft. 


Per 2019 gaat bij de berekening van de eigen bijdrage voor Wlz-zorg het vermogen minder zwaar meetellen: het belastbare box 3-vermogen wordt dan niet meer verdrievoudigd, maar verdubbeld. Wel gaan nieuwe cliënten die naar een instelling of accommodatie verhuizen eerder een hoge eigen bijdrage voor de Wlz betalen, namelijk na 4 in plaats van 6 maanden.

Per 1 januari 2019 volgt de verlaging van de eigen bijdrage voor Wmo-zorg. Voor zorg via de gemeente, bijvoorbeeld in de vorm van dagbesteding of huishoudelijke hulp, betaalt iedereen dan alleen nog een vast abonnementstarief van €17,50 per vier weken. De eigen bijdrage is dan niet meer afhankelijk van het gebruik, inkomen, vermogen en de huishoudsamenstelling.

Ter vergelijking: de eigen bijdrage voor Wmo-zorg is nu soms honderden euro’s per 4 weken.     

Wie al een eigen bijdrage betaalt voor Wlz-zorg, betaalt geen eigen bijdrage meer voor Wmo-zorg. Dat is nu ook al het geval. 

Terug naar Geldgids.nu