icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud

Pensioen beter regelen

Steeds meer Nederlanders vinden dat het een taak is van overheid of pensioenfondsen om te zorgen voor voldoende pensioen. Nadat arbeidspensioenen nu al meer dan 10 jaar niet geïndexeerd worden, voelen mensen zich minder zelf verantwoordelijk.

Gepubliceerd op: 9 november 2021

Afwachtende houding

Het verantwoordelijkheidsgevoel dat mensen ervaren als het neerkomt op hun eigen pensioen is in 10 jaar tijd flink gedaald. Gaf in 2011 een ruime meerderheid (54%) van de beroepsbevolking nog aan vooral zelf verantwoordelijk te zijn voor voldoende pensioen, in 2021 is dat nog maar 1 op de 3 (34%). Bijna een derde vindt dat de verantwoordelijkheid hiervoor vooral bij anderen ligt, zoals het pensioenfonds, de verzekeraar of de overheid. Dat blijkt uit een enquête door Wijzer in Geldzaken, een voorlichtingsbureau van de overheid.

Toch doorwerken

Daar staat tegenover dat een derde van de ondervraagden van plan is langer door te werken om een goed pensioen te krijgen. Nog eens 10% van de ondervraagden geeft aan nu al langer door te werken.

Gewekte verwachtingen

Politieke partijen hebben bijgedragen aan dit soort verwachtingen, onder andere door massale steun in de verkiezingsprogramma’s om de AOW te verhogen. Oppositiepartij PvdA wil pensioenfondsen de mogelijkheid geven al vanaf 2022 te gaan indexeren, een jaar eerder dan op grond van het pensioenakkoord mogelijk is. Eerder spraken andere partijen (50Plus, GroenLinks, SP, PVV en Forum voor Democratie) zich al uit voor ruimhartigere indexatie van pensioenen.