icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud

Pensioenakkoord later ingevoerd

Het nieuwe pensioenakkoord wordt nog niet in 2022 ingevoerd, maar later. Pensioenfondsen krijgen tot 2026 de tijd om over te stappen naar een nieuw pensioenstelsel. Oudere werknemers lijken hiervan te profiteren, terwijl gepensioneerden er minder baat bij hebben.

Gepubliceerd op: 3 juli 2020

Meer tijd

In juni 2019 sloten het kabinet en de sociale partners een pensioenakkoord dat in 2022 zou worden ingevoerd. Bij de uitwerking van de details is gebleken dat de implementatie langer zal duren. Pensioenfondsen krijgen er vanaf 2022 maximaal 4 jaar de tijd voor.

In het nieuwe pensioenstelsel bouwen werknemers jonger dan 45 jaar meer pensioen op en 45-jarigen en ouder minder. Als de invoering van het nieuwe stelsel langer duurt, is dat voordelig voor werknemers van 45 jaar en ouder.

Onzeker pensioen

In het nieuwe stelsel worden de pensioenen onzeker. Dat leidt er naar verwachting wel toe dat de uitkeringen ook eerder zullen stijgen. Gepensioneerden hebben dan meer kans op een hoger pensioen.

Korten van pensioen

Pensioenfondsen hoeven dit jaar niet te korten als zij een dekkingsgraad van ten minste 90% hebben, net als vorig jaar. Met deze extra beschermende maatregel voorkomt minister Koolmees dat de pensioenen volgend jaar sterk dalen. Maar waarschijnlijk gaan veel pensioenuitkeringen toch iets omlaag. Door de verlate invoering van het nieuwe pensioenstelsel zal de malaise mogelijk nog lang aanhouden.

Bekijk meer actuele berichten van de Geldgids