icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

‘Rente bij rood staan moet omlaag’

Veel ondernemers komen door de coronacrisis rood te staan op hun zakelijke rekeningen. Banken rekenen hier gemiddeld 10% rente voor. ‘Deze kosten staan niet meer in verhouding tot de crisis waar we ons in bevinden’, zegt MKB-voorman Jacco Vonhof op NPO Radio 1. Vonhof vindt dat de rente omlaag moet.

Gepubliceerd op: 8 april 2020

Rente bij consumenten

Ook bij particuliere klanten rekenen de banken een hoge rente voor rood staan. Vanwege de coronacrisis heeft Rabobank de rente onlangs wel verlaagd van 12,9 naar 9,9%. Bij ABN Amro is de rente op alle betaalrekeningen nu ook 9,9%. SNS heeft op 7 april de rente verlaagd naar 9%. ING volgt op korte termijn met een verlaging naar 9,9%.

Enkele jaren geleden rekenden verscheidene banken nog een lagere rente naarmate de afgesproken limiet hoger was. De maximale limieten zijn ondertussen flink verlaagd.

Doorlopend krediet is goedkoper

De rente van doorlopende kredieten is nog altijd veel lager dan die voor rood staan. De gemiddelde rente bij een limiet van €15.000 bedraagt in maart 5,8% per jaar, volgens onderzoeksbureau MoneyView. Als je door omstandigheden te weinig banksaldo hebt, kun je dus beter een lening afsluiten.