icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Lagere spaartaks

Het kabinet wil komend jaar het heffingsvrije vermogen voor box 3 verhogen van €25.000 naar €30.000 (€60.000 voor stellen). Bovendien wordt bij de heffing meer gekeken naar het werkelijke rendement op spaargeld, door actuelere cijfers te gebruiken. Vooral kleine spaarders profiteren daarvan.


Sinds 2017 wordt het fictieve rendement in box 3 anders berekend. De fiscus gaat uit van een vaste verdeling tussen spaargeld en beleggingen in drie verschillende schijven. Bij het spaargedeelte wordt in 2017 nog gerekend met een gemiddelde spaarrente over 5 jaar.

Vanaf 2018 zal worden gerekend met de gemiddelde rente in het afgelopen half tot anderhalf jaar. Dit betekent dat de belastingheffing over een vermogen tussen €30.000 en €105.000 ongeveer zal uitkomen op 0,6% in plaats van 0,79%. Hoe hoog het percentage precies wordt, is op dit moment nog niet bekend. 

Werkelijk rendement belasten
Door actuelere cijfers te gebruiken, doet het kabinet een eerste klein stap in de richting van het belasten van het werkelijke rendement. Het kabinet belooft in het regeerakkoord dat het in de komende kabinetsperiode een stelsel van de vermogensrendementsheffing op basis van werkelijk rendement zal uitwerken.

Meer mensen huurtoeslag
De verhoging van het heffingsvrije vermogen in box 3 werkt door naar de toeslagen. Meer huishoudens zullen binnen het vrijgestelde vermogen vallen en daardoor toeslagen ontvangen.

In 2018 kun je met een vermogen tot €30.000 (stellen €60.000) in aanmerking komen voor huurtoeslag, mits je ook aan de andere voorwaarden voldoet. 

Terug naar Geldgids.nu