icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Verbouwen via hypotheek is duur

Wie een verbouwing financiert via een hogere of tweede hypotheek, is vaak duurder uit dan wanneer hij dat via een gewone lening doet. De belangrijkste oorzaken hiervan zijn bijkomende kosten en de langere looptijd waarover het geleende bedrag wordt terugbetaald.


Voor een gewone lening betaal je een veel hogere rente dan voor een hypotheek. Maar bij een hypotheek kiezen veel mensen voor bijvoorbeeld een looptijd van 30 jaar, waardoor ze uiteindelijk toch meer rente betalen. Ook heb je bij een hypotheek soms bijkomende kosten, zoals advies-, taxatie- en notariskosten.

Kies voor een persoonlijke lening als je de rente wilt aftrekken. De fiscus stelt voor de aftrek namelijk strikte eisen aan het aflossen van de lening. Een doorlopend krediet los je ook af, maar die lening voldoet verder niet aan de eisen van de fiscus.

Lees meer over de voor- en nadelen van diverse leenvormen. Defam en Freo zijn voordelige aanbieders van zowel persoonlijke leningen als doorlopende kredieten, blijkt uit een recente inventarisatie van MoneyView.

In plaats van een persoonlijke lening kun je ook een familielening nemen. Het familielid kan dan een hoge rente van 5 tot 6% rekenen. Deze rente is volledig aftrekbaar voor wie zich aan de fiscale spelregels houdt. 

Ga naar geldgids.nu