icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

ESBL-bacterie in rauwe groente aangetroffen

Nieuws|Wetenschappers van het VU medisch centrum (VUmc) in Amsterdam hebben voor het eerst bacteriën met ESBL's aangetroffen in rauwe groente. Tot nu toe was vooral bekend dat ESBL's voorkomen in kippenvlees.

Rosa Rolvink

Rosa Rolvink , Expert Voeding & Gezondheid Gepubliceerd op:21 april 2011


Een ESBL is een enzym dat door bacteriën zelf wordt aangemaakt en dat diezelfde bacteriën resistent maakt voor een groot aantal antibiotica.

Voor gezonde mensen zijn ESBL-producerende bacteriën niet gevaarlijk. Maar wanneer iemand ziek wordt van resistente bacteriën, is deze infectie moeilijk te behandelen.

Het VUmc onderzocht in totaal 120 monsters van 15 soorten zomer- en wintergroenten. Op zeven hiervan werden ESBL's gevonden. Het gaat om 4 monsters taugé, pastinaak, radijs en lente-ui.

Opvallend is dat vier van de zeven monsters uit de biologische teelt kwamen. De wetenschappers hebben hoe de ESBL's op de groenten terecht zijn gekomen. Mogelijk zijn de groenten besmet geraakt door bemesting met dierlijke mest of zaten de resistente bacteriën in de grond.

De kans dat je ziek wordt na het eten van besmette groente is erg klein. Om het risico nog verder te verkleinen, raadt het Voedingscentrum aan om groente goed af te spoelen onder stromend water.

Bron: NOS

Nieuw & interessant

  • Bouillonblokjes
    Test  |  24 apr.

    Test bouillonblokjes

    Bouillonblokjes kun je voor van alles gebruiken: voor in de soep, door de risotto of in een stoofgerecht. Maar wat voeg je daarmee eigenlijk toe aan je eten? We bekeken 49 bouillonblokjes.
  • groep-snacks
    9 apr.

    Tussendoortjes, lekker én gezond?

    Makkelijk voor onderweg of na het sporten. Tegenwoordig zijn er veel verschillende tussendoortjes te koop. Maar zijn die wel zo gezond?
  • biologische-prijspeilingen-nieuws
    Nieuws  |  25 mrt.

    Prijsverschil biologisch en niet-biologisch steeds kleiner

    Het prijsverschil tussen biologische en niet-biologische producten wordt steeds kleiner, blijkt uit een prijspeiling van de Consumentenbond.
  • Artikel keurmerken voedsel
    22 mrt.

    Biologische voeding in kaart

    Het prijsverschil tussen biologische en niet-biologische producten wordt kleiner. Waar koop je het voordeligst biologisch?