icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

ESBL-bacterie in rauwe groente aangetroffen

Nieuws | Wetenschappers van het VU medisch centrum (VUmc) in Amsterdam hebben voor het eerst bacteriën met ESBL's aangetroffen in rauwe groente. Tot nu toe was vooral bekend dat ESBL's voorkomen in kippenvlees.
Rosa Rolvink
Rosa Rolvink

Expert Voeding & Gezondheid

Gepubliceerd op:  21 april 2011


Een ESBL is een enzym dat door bacteriën zelf wordt aangemaakt en dat diezelfde bacteriën resistent maakt voor een groot aantal antibiotica.

Voor gezonde mensen zijn ESBL-producerende bacteriën niet gevaarlijk. Maar wanneer iemand ziek wordt van resistente bacteriën, is deze infectie moeilijk te behandelen.

Het VUmc onderzocht in totaal 120 monsters van 15 soorten zomer- en wintergroenten. Op zeven hiervan werden ESBL's gevonden. Het gaat om 4 monsters taugé, pastinaak, radijs en lente-ui.

Opvallend is dat vier van de zeven monsters uit de biologische teelt kwamen. De wetenschappers hebben hoe de ESBL's op de groenten terecht zijn gekomen. Mogelijk zijn de groenten besmet geraakt door bemesting met dierlijke mest of zaten de resistente bacteriën in de grond.

De kans dat je ziek wordt na het eten van besmette groente is erg klein. Om het risico nog verder te verkleinen, raadt het Voedingscentrum aan om groente goed af te spoelen onder stromend water.

Bron: NOS

Nieuw & interessant

  • duurzaam-boodschappen
    Nieuws  |  3 jul.

    Supermarkten kunnen groente & fruit verder verduurzamen

    Supermarkten besteden aandacht aan de duurzaamheid van groente en fruit, maar kunnen nog meer doen. Dat blijkt uit ons onderzoek.
  • suiker-producten-nieuws
    Nieuws  |  2 jul.

    Fabrikanten gebruiken veel meer suiker dan nodig

    Vergelijkbare voedingsmiddelen verschillen onderling enorm in de hoeveelheid toegevoegd suiker, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Zo stopt de ene fabrikant 7 suikerklontjes in zijn teriyaki woksaus en de ander maar 1,5.
  • avocado-en-humus
    20 jun.

    Broodbeleg: op de gezonde toer

    Inspiratie nodig voor gezond broodbeleg? We zetten wat creatieve ideeën op een rij.
  • voedingswaarde etiket nieuws
    Nieuws  |  26 apr.

    Te kleine stappen in zout- en suikervermindering

    Het RIVM constateert dat er nog steeds te veel suiker en zout in voeding zit en adviseert de overheid om stappen te nemen om daadwerkelijk voortgang te boeken op het gebied van productverbetering van voedingsmiddelen.
illust-dossier-probleem-community

Praat mee!

Praat samen met andere consumenten over gezond eten, afvallen, e-nummers, vitamines, superfoods en meer.

We zijn de topics aan het ophalen...