icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

ESBL-bacterie in rauwe groente aangetroffen

Nieuws | Wetenschappers van het VU medisch centrum (VUmc) in Amsterdam hebben voor het eerst bacteriën met ESBL's aangetroffen in rauwe groente. Tot nu toe was vooral bekend dat ESBL's voorkomen in kippenvlees.
Rosa Rolvink
Rosa Rolvink

Expert Voeding & Gezondheid

Gepubliceerd op:  21 april 2011


Een ESBL is een enzym dat door bacteriën zelf wordt aangemaakt en dat diezelfde bacteriën resistent maakt voor een groot aantal antibiotica.

Voor gezonde mensen zijn ESBL-producerende bacteriën niet gevaarlijk. Maar wanneer iemand ziek wordt van resistente bacteriën, is deze infectie moeilijk te behandelen.

Het VUmc onderzocht in totaal 120 monsters van 15 soorten zomer- en wintergroenten. Op zeven hiervan werden ESBL's gevonden. Het gaat om 4 monsters taugé, pastinaak, radijs en lente-ui.

Opvallend is dat vier van de zeven monsters uit de biologische teelt kwamen. De wetenschappers hebben hoe de ESBL's op de groenten terecht zijn gekomen. Mogelijk zijn de groenten besmet geraakt door bemesting met dierlijke mest of zaten de resistente bacteriën in de grond.

De kans dat je ziek wordt na het eten van besmette groente is erg klein. Om het risico nog verder te verkleinen, raadt het Voedingscentrum aan om groente goed af te spoelen onder stromend water.

Bron: NOS

Nieuw & interessant

  • Nieuwsbericht Actie Weet wat je eet_1200x800
    Nieuws  |  12 apr.

    Consumenten willen kleurcodering op voorkant voedselverpakkingen

    71% van de consumenten is voorstander van de invoering van een voedselkeuzelogo op de voorkant van levensmiddelen, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Consumenten zijn het meest positief over voedselkeuzelogo’s die werken met verkeerslichtkleuren.
  • etiket-lezen
    22 mrt.

    De etiketregels

    Er gelden sinds 2014 strengere regels voor etiketten van levensmiddelen dan voorheen. Lees hier waar een etiket aan moet voldoen.
  • gluten vrij
    22 mrt.

    Glutenvrije producten gezonder? Zeker niet altijd!

    Glutenvrije producten zijn tegenwoordig overal volop te koop want glutenvrij is hip! Maar zijn ze dan ook gezonder? Zeker niet altijd. 
  • muesli
    26 feb.

    Ontbijtgranen, gezonde keuze of niet?

    Ontbijtgranen zijn ongekend populair en een welkom alternatief voor de boterham met kaas. Maar is het ook een verstandig ontbijt? De meeste ontbijtgranen bevatten veel suiker en zijn daarom geen goede keus.
illust-dossier-probleem-community

Praat mee!

Praat samen met andere consumenten over gezond eten, afvallen, e-nummers, vitamines, superfoods en meer.

We zijn de topics aan het ophalen...