icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

ESBL-bacterie in rauwe groente aangetroffen

Nieuws
|
Wetenschappers van het VU medisch centrum (VUmc) in Amsterdam hebben voor het eerst bacteriën met ESBL's aangetroffen in rauwe groente. Tot nu toe was vooral bekend dat ESBL's voorkomen in kippenvlees.
Kajo Mo

Kajo Mo , Expert Voeding & Gezondheid Gepubliceerd op: 21 april 2011

Een ESBL is een enzym dat door bacteriën zelf wordt aangemaakt en dat diezelfde bacteriën resistent maakt voor een groot aantal antibiotica.

Voor gezonde mensen zijn ESBL-producerende bacteriën niet gevaarlijk. Maar wanneer iemand ziek wordt van resistente bacteriën, is deze infectie moeilijk te behandelen.

Het VUmc onderzocht in totaal 120 monsters van 15 soorten zomer- en wintergroenten. Op zeven hiervan werden ESBL's gevonden. Het gaat om 4 monsters taugé, pastinaak, radijs en lente-ui.

Opvallend is dat vier van de zeven monsters uit de biologische teelt kwamen. De wetenschappers hebben hoe de ESBL's op de groenten terecht zijn gekomen. Mogelijk zijn de groenten besmet geraakt door bemesting met dierlijke mest of zaten de resistente bacteriën in de grond.

De kans dat je ziek wordt na het eten van besmette groente is erg klein. Om het risico nog verder te verkleinen, raadt het Voedingscentrum aan om groente goed af te spoelen onder stromend water.

Bron: NOS

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.

Populaire artikelen

  • groente-snijden-keuken

    8 vragen over antioxidanten

    Antioxidanten zijn gezond. Ze beschermen je lichaam en onze voeding. Wat doen ze precies en waar zitten ze in?
  • Openingsbeelden-Healthwashing

    Claims op ongezonde producten

    Op allerlei ongezonde producten staan voedings- en gezondheidsclaims. Zoals ‘bron van vezels’ en ‘rijk aan vitamine C’. Maar koek en frisdrank zijn daarmee niet ineens gezond. Trap er niet in.
  • diverse-eiwitten

    Extra eiwit, extra gezond?

    Eiwitrijk eten lijkt een trend te zijn. Zo heb je eiwitrijke koekjes, mueslirepen en ontbijtgranen. Maar waar is eiwit eigenlijk goed voor? En heb je al die extra eiwitten wel nodig?    
  • E-nummers Snoepgoed

    Verborgen E-nummers

    E-nummers herkennen op verpakkingen van voedingsmiddelen is niet altijd even makkelijk. Fabrikanten proberen ze zo veel mogelijk van het etiket te poetsen.