'Antibioticagebruik bij kippen moet gehalveerd'
Nieuws|De demissionaire ministers Verburg van Landbouw en Klink van Volksgezondheid willen dat het gebruik van antibiotica in de veehouderij in 3 jaar tijd wordt teruggebracht naar het niveau van 1999. Dat is een reductie van 50%.

Rosa Rolvink , Expert Voeding & Gezondheid Gepubliceerd op:13 april 2010
Uit een rapport van veterinair en humaan geneeskundigen blijkt dat steeds meer mensen besmet raken met de ESBL-bacteriën die resistent zijn tegen antibiotica. Infecties bij die patiënten zijn moeilijk te behandelen en soms zelfs onbehandelbaar.
Volgens het rapport zijn er duidelijke aanwijzingen dat het antibioticagebruik in de veehouderij mede de oorzaak is van het toenemende probleem.
Verburg heeft ook toegezegd dat ze gaat praten met veeartsen die opvallend veel antibiotica voorschrijven. Volgens de minister is 5% van de dierenartsenpraktijken verantwoordelijk voor 80% van het antibioticagebruik.
Kip
Veel kippen dragen de ESBL-bacterie bij zich. Het vermoeden bestaat dat de bacterie wordt overgedragen door het eten van besmette kip. Daarom onderzoekt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) of mensen resistent kunnen worden voor antibiotica door het eten van kippenvlees.
Een groot deel van de mensen die resistent zijn tegen verschillende antibiotica blijken ESBL-bacteriën bij zich te dragen. Het RIVM wil uitzoeken of de ESBL's bij kippen dezelfde erfelijke eigenschappen hebben als die bij mensen.
Volgens de deskundigen kunnen consumenten gewoon kip blijven eten, maar moet dit, net als bij andere vleessoorten, met de juiste hygiënemaatregelen worden aangepakt en moet het vlees voldoende worden verhit.
Nieuw & interessant
- 23 sep.
App tegen voedselverspilling: Too Good to Go
Er wordt jaarlijks veel eten weggegooid. In de app Too Good to Go bieden hotels, restaurants en supermarkten eten aan dat niet is verkocht. - Nieuws | 27 aug.
A-merken fors in prijs gestegen
Vooral A-merken zijn het afgelopen jaar een stuk duurder geworden. Dat blijkt uit de jaarlijkse supermarktprijspeiling. Het prijsverschil tussen A-merken en huismerken is daardoor nog groter geworden. - 26 aug.
Ontbijtkoek langs de Nutri-Score-meetlat
Ontbijtkoek is een populair tussendoortje, en dat zie je in de supermarkt. Er komen steeds meer soorten. Hoe maak je een gezonde keuze? Nutri-Score helpt daarbij. - Nieuws | 2 jul.
Nutriscore op ontbijtgranen maakt verschillen direct duidelijk
Om de voedingswaarde van ontbijtgranen in kaart te brengen, berekende de Consumentenbond de Nutriscore van 70 producten. Van de 20 ontbijtgranen voor kinderen krijgt slechts 25% een A, de gezondste score. Bij de 50 ontbijtgranen voor volwassen is dat 44%.