icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

'Antibioticagebruik bij kippen moet gehalveerd'

Nieuws | De demissionaire ministers Verburg van Landbouw en Klink van Volksgezondheid willen dat het gebruik van antibiotica in de veehouderij in 3 jaar tijd wordt teruggebracht naar het niveau van 1999. Dat is een reductie van 50%.
Rosa Rolvink
Rosa Rolvink

Expert Voeding & Gezondheid

Gepubliceerd op:  13 april 2010


Uit een rapport van veterinair en humaan geneeskundigen blijkt dat steeds meer mensen besmet raken met de ESBL-bacteriën die resistent zijn tegen antibiotica. Infecties bij die patiënten zijn moeilijk te behandelen en soms zelfs onbehandelbaar.

Volgens het rapport zijn er duidelijke aanwijzingen dat het antibioticagebruik in de veehouderij mede de oorzaak is van het toenemende probleem.

Verburg heeft ook toegezegd dat ze gaat praten met veeartsen die opvallend veel antibiotica voorschrijven. Volgens de minister is 5% van de dierenartsenpraktijken verantwoordelijk voor 80% van het antibioticagebruik.

Kip

Veel kippen dragen de ESBL-bacterie bij zich. Het vermoeden bestaat dat de bacterie wordt overgedragen door het eten van besmette kip. Daarom onderzoekt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) of mensen resistent kunnen worden voor antibiotica door het eten van kippenvlees.

Een groot deel van de mensen die resistent zijn tegen verschillende antibiotica blijken ESBL-bacteriën bij zich te dragen. Het RIVM wil uitzoeken of de ESBL's bij kippen dezelfde erfelijke eigenschappen hebben als die bij mensen.

Volgens de deskundigen kunnen consumenten gewoon kip blijven eten, maar moet dit, net als bij andere vleessoorten, met de juiste hygiënemaatregelen worden aangepakt en moet het vlees voldoende worden verhit.

Nieuw & interessant

  • Nieuwsbericht Actie Weet wat je eet_1200x800
    Nieuws  |  12 apr.

    Consumenten willen kleurcodering op voorkant voedselverpakkingen

    71% van de consumenten is voorstander van de invoering van een voedselkeuzelogo op de voorkant van levensmiddelen, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Consumenten zijn het meest positief over voedselkeuzelogo’s die werken met verkeerslichtkleuren.
  • etiket-lezen
    22 mrt.

    De etiketregels

    Er gelden sinds 2014 strengere regels voor etiketten van levensmiddelen dan voorheen. Lees hier waar een etiket aan moet voldoen.
  • gluten vrij
    22 mrt.

    Glutenvrije producten gezonder? Zeker niet altijd!

    Glutenvrije producten zijn tegenwoordig overal volop te koop want glutenvrij is hip! Maar zijn ze dan ook gezonder? Zeker niet altijd. 
  • muesli
    26 feb.

    Ontbijtgranen, gezonde keuze of niet?

    Ontbijtgranen zijn ongekend populair en een welkom alternatief voor de boterham met kaas. Maar is het ook een verstandig ontbijt? De meeste ontbijtgranen bevatten veel suiker en zijn daarom geen goede keus.
illust-dossier-probleem-community

Praat mee!

Praat samen met andere consumenten over gezond eten, afvallen, e-nummers, vitamines, superfoods en meer.

We zijn de topics aan het ophalen...