icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

'Antibioticagebruik bij kippen moet gehalveerd'

Nieuws|De demissionaire ministers Verburg van Landbouw en Klink van Volksgezondheid willen dat het gebruik van antibiotica in de veehouderij in 3 jaar tijd wordt teruggebracht naar het niveau van 1999. Dat is een reductie van 50%.

Rosa Rolvink

Rosa Rolvink , Expert Voeding & Gezondheid Gepubliceerd op:13 april 2010


Uit een rapport van veterinair en humaan geneeskundigen blijkt dat steeds meer mensen besmet raken met de ESBL-bacteriën die resistent zijn tegen antibiotica. Infecties bij die patiënten zijn moeilijk te behandelen en soms zelfs onbehandelbaar.

Volgens het rapport zijn er duidelijke aanwijzingen dat het antibioticagebruik in de veehouderij mede de oorzaak is van het toenemende probleem.

Verburg heeft ook toegezegd dat ze gaat praten met veeartsen die opvallend veel antibiotica voorschrijven. Volgens de minister is 5% van de dierenartsenpraktijken verantwoordelijk voor 80% van het antibioticagebruik.

Kip

Veel kippen dragen de ESBL-bacterie bij zich. Het vermoeden bestaat dat de bacterie wordt overgedragen door het eten van besmette kip. Daarom onderzoekt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) of mensen resistent kunnen worden voor antibiotica door het eten van kippenvlees.

Een groot deel van de mensen die resistent zijn tegen verschillende antibiotica blijken ESBL-bacteriën bij zich te dragen. Het RIVM wil uitzoeken of de ESBL's bij kippen dezelfde erfelijke eigenschappen hebben als die bij mensen.

Volgens de deskundigen kunnen consumenten gewoon kip blijven eten, maar moet dit, net als bij andere vleessoorten, met de juiste hygiënemaatregelen worden aangepakt en moet het vlees voldoende worden verhit.

Nieuw & interessant

  • thee-gezond
    15 jan.

    Feiten en fabels over thee

    Gemiddeld drinken we ruim 3 koppen thee per dag. Maar is dat wel gezond? De feiten en fabels over thee.
  • horeca inspectie Nieuws
    Nieuws  |  12 dec.

    Hygiënescore horeca moet toegankelijk blijven

    De Consumentenbond roept de Tweede Kamer op de openbaarmaking van de inspectiegegevens van de horeca makkelijk toegankelijk te houden.
  • gourmetten-gezellig-samen
    27 nov.

    Gourmetten zonder buikpijn

    Gourmetten of fonduen: lekker, leuk én makkelijk. Maar let ook op! Je werkt met een heet apparaat en rauw eten. Met onze tips houd je funcooking leuk.
  • muesli
    12 nov.

    Ontbijtgranen, gezonde keuze of niet?

    Ontbijtgranen zijn erg populair en een alternatief voor de boterham. Maar is het ook een verstandig ontbijt? De meeste ontbijtgranen bevatten veel suiker.