! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

'Antibioticagebruik bij kippen moet gehalveerd'

Nieuws|De demissionaire ministers Verburg van Landbouw en Klink van Volksgezondheid willen dat het gebruik van antibiotica in de veehouderij in 3 jaar tijd wordt teruggebracht naar het niveau van 1999. Dat is een reductie van 50%.

Kajo Mo

Kajo Mo , Expert Voeding & Gezondheid Gepubliceerd op:13 april 2010


Uit een rapport van veterinair en humaan geneeskundigen blijkt dat steeds meer mensen besmet raken met de ESBL-bacteriën die resistent zijn tegen antibiotica. Infecties bij die patiënten zijn moeilijk te behandelen en soms zelfs onbehandelbaar.

Volgens het rapport zijn er duidelijke aanwijzingen dat het antibioticagebruik in de veehouderij mede de oorzaak is van het toenemende probleem.

Verburg heeft ook toegezegd dat ze gaat praten met veeartsen die opvallend veel antibiotica voorschrijven. Volgens de minister is 5% van de dierenartsenpraktijken verantwoordelijk voor 80% van het antibioticagebruik.

Kip

Veel kippen dragen de ESBL-bacterie bij zich. Het vermoeden bestaat dat de bacterie wordt overgedragen door het eten van besmette kip. Daarom onderzoekt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) of mensen resistent kunnen worden voor antibiotica door het eten van kippenvlees.

Een groot deel van de mensen die resistent zijn tegen verschillende antibiotica blijken ESBL-bacteriën bij zich te dragen. Het RIVM wil uitzoeken of de ESBL's bij kippen dezelfde erfelijke eigenschappen hebben als die bij mensen.

Volgens de deskundigen kunnen consumenten gewoon kip blijven eten, maar moet dit, net als bij andere vleessoorten, met de juiste hygiënemaatregelen worden aangepakt en moet het vlees voldoende worden verhit.

Nieuw & interessant

  • Supermarkt voeding label lezen
    25 mei.

    Puur natuur of pure marketing?

    Op allerlei bewerkte voedingsmiddelen staan kreten als ‘puur’ en ‘natuurlijk’. Maar pakjes en zakjes zijn eigenlijk niet zo natuurlijk. Wat betekenen zulke claims dan?
  • Artikel keurmerken voedsel
    21 mei.

    Duurzaamheidskeurmerken

    Doe je graag duurzaam boodschappen? Wij geven je een overzicht van 10 topkeurmerken. Handig om mee te nemen naar de supermarkt.
  • etiket-lezen
    21 mei.

    Eco-Score op voeding

    Eco-Score is een in Frankrijk ontwikkeld duurzaamheidslogo. Dit voedselkeuzelogo laat de totale milieuscore van een product zien.
  • Maaltijdbox
    12 apr.

    Maaltijdboxen vergeleken

    Maaltijdboxen zijn populair. Welke aanbieders zijn er? Wat valt er te kiezen en wat vindt ons panel?