'Antibioticagebruik bij kippen moet gehalveerd'

Kajo Mo , Expert Voeding & Gezondheid Gepubliceerd op: 13 april 2010
Uit een rapport van veterinair en humaan geneeskundigen blijkt dat steeds meer mensen besmet raken met de ESBL-bacteriën die resistent zijn tegen antibiotica. Infecties bij die patiënten zijn moeilijk te behandelen en soms zelfs onbehandelbaar.
Volgens het rapport zijn er duidelijke aanwijzingen dat het antibioticagebruik in de veehouderij mede de oorzaak is van het toenemende probleem.
Verburg heeft ook toegezegd dat ze gaat praten met veeartsen die opvallend veel antibiotica voorschrijven. Volgens de minister is 5% van de dierenartsenpraktijken verantwoordelijk voor 80% van het antibioticagebruik.
Kip
Veel kippen dragen de ESBL-bacterie bij zich. Het vermoeden bestaat dat de bacterie wordt overgedragen door het eten van besmette kip. Daarom onderzoekt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) of mensen resistent kunnen worden voor antibiotica door het eten van kippenvlees.
Een groot deel van de mensen die resistent zijn tegen verschillende antibiotica blijken ESBL-bacteriën bij zich te dragen. Het RIVM wil uitzoeken of de ESBL's bij kippen dezelfde erfelijke eigenschappen hebben als die bij mensen.
Volgens de deskundigen kunnen consumenten gewoon kip blijven eten, maar moet dit, net als bij andere vleessoorten, met de juiste hygiënemaatregelen worden aangepakt en moet het vlees voldoende worden verhit.
Meer nieuws
-
Nieuws | 9 december 2021
Kruidenmixen: weinig kruiden, veel goedkope vulling -
Nieuws | 14 oktober 2021
Grote verschillen in gezondheid bij plantaardige ‘kazen’ -
Nieuws | 27 september 2021
Wetgeving tegen ongezonde kinderreclames nodig
Nieuw & interessant
- 1 feb.
Claims op ongezonde producten
Op allerlei ongezonde producten staan voedings- en gezondheidsclaims. Zoals ‘bron van vezels’ en ‘rijk aan vitamine C’. Maar koek en frisdrank zijn daarmee niet ineens gezond. Trap er niet in. - 21 dec.
Wat zit er in alcoholhoudende dranken?
Er zit meer in alcoholhoudende dranken dan alleen alcohol. Dat staat vaak niet op het etiket, al gaat dat veranderen. De Europese Commissie wil etikettering van voedingswaardeinformatie en ingrediënten voor alcoholhoudende dranken verplicht gaan stellen. Wij bekeken nu al wat je verder met een borrel binnenkrijgt. - 13 dec.
Trends in voeding
Dit zijn de belangrijkste voedingstrends voor de komende tijd. Zijn er voedingstrends die je beter kunt negeren? Wij zochten het uit. - Nieuws | 9 dec.
Kruidenmixen: weinig kruiden, veel goedkope vulling
Een zakje of potje kruidenmix bevat vaak weinig kruiden en specerijen. De rest is goedkope opvulling, zoals zout, (paneer)meel, suikers of groente. Dat blijkt uit een steekproef van de Consumentenbond.