icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Bacterie in kip kan gevaarlijk zijn

Nieuws
|
Het eten van kip kan er toe leiden dat mensen resistent worden voor antibiotica. Dat zeggen Nederlandse onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU).
Kajo Mo

Kajo Mo , Expert Voeding & Gezondheid Gepubliceerd op: 21 februari 2011

Vrijwel alle kip die in de Nederlandse supermarkten ligt is besmet met de zogeheten ESBL-bacterie. Die bacterie maakt enzymen aan die resistent zijn tegen een belangrijk deel van de antibiotica.

Tot nu toe was het onzeker of mensen met de ESBL-bacterie besmet kunnen raken door het eten van kip. Uit onderzoek van het Universitair Medisch Centrum Utrecht blijkt nu dat 1 op de 5 patiënten met een resistente ESBL-bacterie die - direct of indirect - van kip heeft gekregen. Hun ESBL-bacteriën zijn genetisch identiek aan de antibioticaresistente bacteriën die bij kip zijn gevonden. Dat wijst erop dat die patiënten de bacterie van kip hebben gekregen.

Goed doorbakken

Volgens directeur Roel Coutinho van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu kunnen consumenten nog wel gewoon kip eten - mits goed doorbakken. Maar de onderzoeksresultaten zijn voor hem wel een teken dat er nu echt iets gedaan moet worden aan het gebruik van antibiotica in de intensieve veehouderij.

De veehouderij in Nederland gebruikt de meeste antibiotica van heel Europa.

Bron: UMCU


Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.

Populaire artikelen

  • groente-snijden-keuken

    8 vragen over antioxidanten

    Antioxidanten zijn gezond. Ze beschermen je lichaam en onze voeding. Wat doen ze precies en waar zitten ze in?
  • Openingsbeelden-Healthwashing

    Claims op ongezonde producten

    Op allerlei ongezonde producten staan voedings- en gezondheidsclaims. Zoals ‘bron van vezels’ en ‘rijk aan vitamine C’. Maar koek en frisdrank zijn daarmee niet ineens gezond. Trap er niet in.
  • diverse-eiwitten

    Extra eiwit, extra gezond?

    Eiwitrijk eten lijkt een trend te zijn. Zo heb je eiwitrijke koekjes, mueslirepen en ontbijtgranen. Maar waar is eiwit eigenlijk goed voor? En heb je al die extra eiwitten wel nodig?    
  • E-nummers Snoepgoed

    Verborgen E-nummers

    E-nummers herkennen op verpakkingen van voedingsmiddelen is niet altijd even makkelijk. Fabrikanten proberen ze zo veel mogelijk van het etiket te poetsen.