! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Bacterie in kip kan gevaarlijk zijn

Nieuws|Het eten van kip kan er toe leiden dat mensen resistent worden voor antibiotica. Dat zeggen Nederlandse onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU).

Kajo Mo

Kajo Mo , Expert Voeding & Gezondheid Gepubliceerd op:21 februari 2011


Vrijwel alle kip die in de Nederlandse supermarkten ligt is besmet met de zogeheten ESBL-bacterie. Die bacterie maakt enzymen aan die resistent zijn tegen een belangrijk deel van de antibiotica.

Tot nu toe was het onzeker of mensen met de ESBL-bacterie besmet kunnen raken door het eten van kip. Uit onderzoek van het Universitair Medisch Centrum Utrecht blijkt nu dat 1 op de 5 patiënten met een resistente ESBL-bacterie die - direct of indirect - van kip heeft gekregen. Hun ESBL-bacteriën zijn genetisch identiek aan de antibioticaresistente bacteriën die bij kip zijn gevonden. Dat wijst erop dat die patiënten de bacterie van kip hebben gekregen.

Goed doorbakken

Volgens directeur Roel Coutinho van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu kunnen consumenten nog wel gewoon kip eten - mits goed doorbakken. Maar de onderzoeksresultaten zijn voor hem wel een teken dat er nu echt iets gedaan moet worden aan het gebruik van antibiotica in de intensieve veehouderij.

De veehouderij in Nederland gebruikt de meeste antibiotica van heel Europa.

Bron: UMCU


Nieuw & interessant

  • Supermarkt voeding label lezen
    25 mei.

    Puur natuur of pure marketing?

    Op allerlei bewerkte voedingsmiddelen staan kreten als ‘puur’ en ‘natuurlijk’. Maar pakjes en zakjes zijn eigenlijk niet zo natuurlijk. Wat betekenen zulke claims dan?
  • Artikel keurmerken voedsel
    21 mei.

    Duurzaamheidskeurmerken

    Doe je graag duurzaam boodschappen? Wij geven je een overzicht van 10 topkeurmerken. Handig om mee te nemen naar de supermarkt.
  • etiket-lezen
    21 mei.

    Eco-Score op voeding

    Eco-Score is een in Frankrijk ontwikkeld duurzaamheidslogo. Dit voedselkeuzelogo laat de totale milieuscore van een product zien.
  • Maaltijdbox
    12 apr.

    Maaltijdboxen vergeleken

    Maaltijdboxen zijn populair. Welke aanbieders zijn er? Wat valt er te kiezen en wat vindt ons panel?