icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Becel 100% plantaardig met een smaakje

Eerste indruk
|
Becel heeft 3 plantaardige smeersels om je brood nog lekkerder te maken. Te gebruiken als margarineproduct of als beleg. Maar zijn onze proevers het daar ook mee eens?
Kajo Mo

Kajo Mo , Expert Voeding & Gezondheid Bijgewerkt op: 5 juni 2019

Merk Becel

Richtprijs €1,89

Type 100% plantaardig met een smaakje

Becel - bovenaanzicht

Conclusie

De Becel 100% plantaardig met een smaakje valt niet echt in de smaak. Nog niet de eens helft vindt de variant met walnootolie lekker. De avocado- en limoenoliesmaak wordt door maar 3 van de 21 proevers gewaardeerd. Men vindt de smeersels vooral te vet smaken.

Wat hebben we gedaan?

We lieten 21 personen de 3 smeersels proeven op brood. De bakjes waren afgeplakt, dus de proevers wisten niet wat ze voorgeschoteld kregen.  

3 smaken

becel_walnootMet walnootolie
De Becel met walnootsmaak wordt het beste gewaardeerd. Bijna de helft vindt dit smeersel lekker. Het nootachtige halen sommigen er ook wel uit. Maar anderen vinden deze variant gewoon lekker neutraal.

becel_kokosMet kokosolie en amandelolie
Voor kokosliefhebbers is dit echt een goede optie. Lekker fris volgens de liefhebbers. Maar niet iedereen houdt van de duidelijke kokossmaak. Sommige proevers associëren de boter met zonnebrandmiddel of haarwax. Dat er ook amandelolie in zit, haalt niemand er uit.

becel_advocadoMet avocado-olie en limoenolie
'Niet kopen' zeggen 18 van de 21 proevers. Er is veel onduidelijkheid over de precieze smaak. Zo meent een proever koriander te herkennen en een ander peterselie. De avocado wordt er niet uitgehaald. Een aantal proevers herkent wel de zure smaak van de citrusvrucht. Opvallend is ook de grote hoeveelheid zout. Bijna 1 gram per 100 gram. Dat is veel meer dan de andere smaken en reguliere margarineproducten.

Net geen margarine

Met 70% vet mag Becel 100% plantaardig met een smaakje geen margarine heten. Daarvoor moet er 80-90% vet in zitten. Maar echt broodbeleg is het ook niet volgens onze proevers. Zij zouden er toch nog iets aan toevoegen, zoals een plakje kaas of wat groente.

Overigens bevatten de meeste smeersels tegenwoordig te weinig vet om margarine te mogen heten. Misschien dat daarom juist de vette smaak wel opvalt bij de proevers.

Portie gezond vet

Op de verpakking valt te lezen dat 2 porties van 10 gram een belangrijke bijdrage leveren aan Omega 3 en Omega 6 vetzuren. Deze vetzuren dragen bij aan het behouden van een normaal cholesterolgehalte in het bloed. De Omega 3 en 6 vetzuren komen uit de plantaardige oliën die zijn gebruikt. Ook andere (plantaardige) margarineproducten bevatten deze vetzuren.

Maar 10 gram van dit smeersel per boterham is erg veel. Een portie margarine/halvarine is vaak maar 5 gram. Gebruik je het Becelsmeersel als margarineproduct onder je beleg, dan moet je dus 4 boterhammen eten met dit Becel smeersel voor dezelfde hoeveelheid vetzuren. 

Veganistisch

De smeersels zijn veganistisch en lactosevrij. Dit is anders dan bij reguliere margarine. Daar zijn vaak melkbestanddelen aan toegevoegd. Gelukkig is Becel 100% plantaardig met een smaakje niet het enige plantaardige margarineproduct op de markt. 

Lees ook:

 

Nieuwste artikelen

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.

Populaire artikelen

  • groente-snijden-keuken

    8 vragen over antioxidanten

    Antioxidanten zijn gezond. Ze beschermen je lichaam en onze voeding. Wat doen ze precies en waar zitten ze in?
  • Openingsbeelden-Healthwashing

    Claims op ongezonde producten

    Op allerlei ongezonde producten staan voedings- en gezondheidsclaims. Zoals ‘bron van vezels’ en ‘rijk aan vitamine C’. Maar koek en frisdrank zijn daarmee niet ineens gezond. Trap er niet in.
  • diverse-eiwitten

    Extra eiwit, extra gezond?

    Eiwitrijk eten lijkt een trend te zijn. Zo heb je eiwitrijke koekjes, mueslirepen en ontbijtgranen. Maar waar is eiwit eigenlijk goed voor? En heb je al die extra eiwitten wel nodig?    
  • E-nummers Snoepgoed

    Verborgen E-nummers

    E-nummers herkennen op verpakkingen van voedingsmiddelen is niet altijd even makkelijk. Fabrikanten proberen ze zo veel mogelijk van het etiket te poetsen.