icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Graanproducten, groente, fruit en dranken

Voor veel consumenten is milieuvervuiling een reden om bewust om te gaan met voedsel. Maar hoe doe je dit en hoe kun je duurzaam boodschappen doen? Wij zetten het voor je op een rijtje.
Rosa Rolvink
Rosa Rolvink

Expert Voeding & Gezondheid

Bijgewerkt op:  22 februari 2018

Artikel duurzaam consumeren graan groenten dranken

Groente en fruit

Veel groente en fruit komt per vliegtuig naar Nederland. Dat zorgt het hele jaar door voor een uitgebreid aanbod, maar ook voor een aanzienlijke milieubelasting. Twee derde van onze dagelijkse groente komt uit eigen land. Dat klinkt duurzaam, maar dat is het niet als die groente uit een energie slurpende kas komt. De Groente- en Fruitkalender van MilieuCentraal is een handig hulpmiddel voor wie wil weten welke soorten groente en fruit in welk jaargetijde de slimste keuze zijn als het gaat om het energiegebruik. Groente uit blik of pot is buiten het seizoen een gezond en duurzaam alternatief.

Aardappelen, pasta en rijst

Het is een groot vak in de schijf van 5: brood, aardappelen, rijst, pasta en andere graanproducten. Ze leveren vitaminen, voedingsvezels en energie. Wat duurzaamheid betreft is rijst een minder goede keuze. Bij de natte rijstteelt komen uit de bodem grote hoeveelheden vrij van het sterke broeikasgas methaan.

Duurzamer drinken

Water uit de kraan is een stuk duurzamer dan water uit een fles. Water uit een glazen fles is honderden keren slechter voor de opwarming van de aarde dan kraanwater. Dit geldt ook voor water uit een plastic fles. Koffie, melk en sinaasappelsap belasten het milieu relatief zwaar. Let daarom bij de aankoop op keurmerken. Thee is een milieubewustere keuze, vooral als je niet onnodig veel water kookt. 

Duurzame palmolie

De moderne voedingsindustrie drijft op palmolie. Koekjes bijvoorbeeld worden er lekker knapperig van. Daarnaast zit het in schoonmaak- en verzorgingsproducten en wordt het gebruikt voor biobrandstof. Voor de productie van palmolie zijn veel regenwouden gekapt en vervangen door oliepalmplantages. Dat is rampzalig voor de flora en fauna. De Roundtable on Sustainable Palm Oil probeert de palmolieproductie te verduurzamen. Fabrikanten die hieraan meedoen gebruiken steeds vaker duurzamere palmolie. Wel blijken er nogal wat verschillen in hoe bedrijven hier mee omgaan.

Nieuw & interessant

 • nieuw-gewichtsconsulent
  Nieuws  |  8 feb.

  Kwaliteit gewichtsconsulenten wisselt sterk

  Het advies van gewichtsconsulenten varieert enorm in kwaliteit, blijkt uit een steekproef van de Consumentenbond.
 • app-voedingscentrum-eerste-indruk
  Eerste indruk  |  15 jan.

  Voedingscentrum-app ‘Kies Ik Gezond?’

  De app ‘Kies ik Gezond?’ heeft als doel mensen gezondere voedingskeuzes te laten maken. Het Voedingscentrum hoopt met de app ‘een revolutie in de supermarkt’ te ontketenen. Is deze app werkelijk revolutionair?
 • vegaburgers-test
  Nieuws  |  25 okt.

  Vleesvervangers steeds gezonder en lekkerder

  Vegetarische burgers bevatten regelmatig net zoveel eiwit en ijzer als vlees, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Ook qua smaak doen vleesvervangers het steeds beter: een kwart van de proevers vindt een maaltijd met een vleesvervanger zelfs lekkerder dan die met vlees.
 • vleesvervanger
  20 okt.

  Hoe gezond zijn vleesvervangers?

  Vleesvervangers zijn beter voor het milieu, maar zijn ze ook beter voor je gezondheid? Bieden ze wel alle voedingstoffen die vlees bevat? 
illust-dossier-probleem-community

Praat mee!

Praat samen met andere consumenten over gezond eten, afvallen, e-nummers, vitamines, superfoods en meer.

We zijn de topics aan het ophalen...