! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Consumenten willen minder suiker en zout in voedingsmiddelen

Nieuws|Consumenten willen dat fabrikanten minder suiker en zout aan producten toevoegen. Dit blijkt uit panelonderzoek van de Consumentenbond onder 782 respondenten. De Consumentenbond roept staatssecretaris Blokhuis (VWS) daarom op om ambitieuzere plannen op te stellen voor productverbetering.

Babs van der Staak

Babs van der Staak , Woordvoerder Gepubliceerd op:3 juli 2020

Productverbetering nieuws

91% van de consumenten vindt het een goede zaak als fabrikanten minder suiker en zout aan verpakte voedingsmiddelen toevoegen. Een groot deel van de consumenten geeft aan dat fabrikanten daarvan nu te veel gebruiken. Ruim driekwart wil dan ook dat fabrikanten worden verplicht om minder zout en suiker toe te voegen. 

Te weinig ambitieus

Om te zorgen dat aan deze wensen van consumenten gehoor wordt gegeven, heeft de Consumentenbond gereageerd op het voorstel voor een nieuwe aanpak voor gezondere voedingsmiddelen van het ministerie van VWS. De Consumentenbond vindt het positief dat het ministerie productverbetering niet langer overlaat aan de fabrikanten zelf. Maar de voorstellen die VWS nu op tafel heeft liggen, gaan niet ver genoeg.

Grote verschillen

Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond: ‘Keer op keer laten onze tests zien dat er grote verschillen zitten in de hoeveelheid suiker, verzadigd vet en zout in vergelijkbare producten. Veel fabrikanten kunnen hun producten dus gezonder maken dan ze nu zijn. Daar moeten strenge richtlijnen voor komen, met sancties voor de fabrikanten die achterblijven. Die bal ligt nu bij Blokhuis.’ 

Voorbeelden

Een aantal voorbeelden uit recente onderzoeken van de Consumentenbond waaruit blijkt dat fabrikanten hun producten gezonder kunnen maken:

SuikerZoutVet

 

Jouw steun is hard nodig!

Vind jij het ook belangrijk dat wij opkomen voor de belangen van álle consumenten in Nederland? Steun ons dan en word lid! Kies het lidmaatschap dat het beste bij je past. Bijvoorbeeld toegang tot al onze testinformatie voor producten en diensten. Of juridische hulp bij consumentenproblemen.

Ja, ik steun de Consumentenbond

Lees ook:

 

 

Nieuw & interessant

 • Kinderdrankjes nieuws
  Nieuws  |  20 aug.

  Nutri-Score ontmaskert ongezonde fruitdrankjes

  Aan veel fruitdrankjes voor kinderen is zoveel suiker toegevoegd dat ze ongezond zijn. Dat constateert de Consumentenbond die de Nutri-Score van 30 drankjes berekende. Meer dan de helft scoort een oranje D of een rode E.
 • Kinderdrankjes Openingsbeeld NW
  20 aug.

  Fruitdrank voor kinderen

  Hoe weet je welke pakjes en flesjes drinken het minst ongezond zijn voor je kind? Nutri-Score helpt je kiezen.
 • videostill to good to go
  11 aug.

  App tegen voedselverspilling: Too Good to Go

  Er wordt jaarlijks veel eten weggegooid. In de app Too Good to Go bieden hotels, restaurants en supermarkten eten aan dat niet is verkocht.
 • Voedsel bewaren in coronacrisis
  11 aug.

  Eten inkopen en bewaren

  Door verstandig met eten om te gaan blijf je gezond en duurzaam, ook als je een voorraadje in je kast wilt aanleggen. Wij geven je tips.