icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

E-nummers op het etiket

E-nummers herkennen op verpakkingen van voedingsmiddelen is niet altijd even makkelijk. Fabrikanten proberen ze zoveel mogelijk van het etiket te poetsen. In biologische voedingsmiddelen zitten minder E-nummers, omdat bepaalde toevoegingen niet zijn toegestaan.

Rosa Rolvink

Rosa Rolvink , Expert Voeding & Gezondheid Bijgewerkt op:8 oktober 2018


Misleiding op het etiket

E-nummers vind je terug op het etiket van voorverpakte producten. Omdat veel mensen zich zorgen maken over E-nummers proberen fabrikanten het gebruik hiervan te verhullen. Bijvoorbeeld door de naam van de stof voluit op het etiket te vermelden in plaats van het (korte) E-nummer.

Maar ook worden steeds vaker E-nummers uit producten geweerd. Fabrikanten zoeken dan een goede vervanger voor een E-nummer, die het liefst natuurlijk van aard is.  Zo hebben veel snoepfabrikanten de laatste jaren de kunstmatige kleurstoffen in hun snoepjes vervangen door kleurende plantenextracten uit bijvoorbeeld spinazie en zwarte bes.

Let wel op: 'zonder kunstmatige kleurstoffen' betekent niet dat er vroeger wél kunstmatige kleurstoffen in het product zaten of dat alternatieve producten ze wel bevatten. Ook wordt het product er niet standaard gezonder van. Vaak leidt het af van waar het echt om gaat: grote hoeveelheden suiker, zout en vet.  

Clean labelling

Het is een trend om etiketten en producten zoveel mogelijk E-nummervrij te maken. Deze trend heet 'clean labelling'. Stoffen voluit noemen in plaats van een E-nummer, alternatieven gebruiken voor E-nummers en steeds meer natuurlijke stoffen gebruiken valt hieronder.

Idealiter zitten in producten met een 'clean label' alleen maar ingrediënten die de meeste mensen ook thuis in hun keukenkastje hebben staan. Stoffen met ingewikkelde namen, zoals het verdikkingsmiddel 'xanthaangom', halen sommige fabrikanten daarom het liefst snel uit hun product.

Bekijk ook onze campagne 'Dit deugt niet', over verkooppraatjes van voedselfabrikanten.

Hoe herken je dierlijke E-nummers?

E-nummers kunnen ook van dierlijke oorsprong zijn. Vaak kom je hier via de verpakking van een product niet achter omdat de winning van het E-nummer ook op plantaardige wijze kan plaatsvinden.

Lees ook:

Nieuw & interessant

  • acrylamide-patat-kinderen
    Nieuws  |  6 mrt.

    Betere bescherming tegen acrylamide nodig

    Er moeten betere regels komen om consumenten te beschermen tegen acrylamide. Dat schrijft BEUC, de Europese koepel van consumentenorganisaties, in een brief aan de Europese Commissie.
  • Frituur patat
    Test  |  21 feb.

    Uit de oven of frituur?

    Er komen steeds meer ovensnacks op de markt. Daar zitten misschien minder vet, zout en suiker in, maar ze zijn toch minder gezond dan je misschien denkt.
  • horeca inspectie Nieuws
    Nieuws  |  12 dec.

    Hygiënescore horeca moet toegankelijk blijven

    De Consumentenbond roept de Tweede Kamer op de openbaarmaking van de inspectiegegevens van de horeca makkelijk toegankelijk te houden.
  • gourmetten-gezellig-samen
    27 nov.

    Gourmetten zonder buikpijn

    Gourmetten of fonduen: lekker, leuk én makkelijk. Maar let ook op! Je werkt met een heet apparaat en rauw eten. Met onze tips houd je funcooking leuk.