6 feiten en fabels over voeding
Is rood vlees ongezond? Word je dik van alcohol? Over voeding doen allerlei verhalen de ronde. Veel is niet of nauwelijks onderzocht, maar veel ook wel. We scheiden de feiten van de fabels. Een selectie uit ons boek over voedingsmythes.

Rosa Rolvink , Expert Voeding & Gezondheid Bijgewerkt op:12 december 2019

Groene smoothies zijn gezond
Fabel
Een groene smoothie is een mengel van groene groente, fruit, water en kruiden. Er wordt gezegd dat groene smoothies gezond zijn door het hoge vitaminegehalte. Ook bevatten groene smoothies chlorofyl, een stof dat in bladgroen zit. Onderzoek laat nog geen bewijs zien van de sterke gezondheidseffecten van groene smoothies. In Nederland krijgen wij al voldoende vitamines en mineralen binnen via de normale voeding. Dat chlorofyl een positief effect heeft op de gezondheid is tot nu toe niet bewezen.
Visvetzuren beschermen tegen hart- en vaatziekten
Feit
Omega 3-vetten verlagen het risico op hart- en vaatziekten. Deze vetten vind je vooral terug in vis en in schaal- en schelpdieren. Eet daarom minimaal 1 keer per week een portie vette vis. Zoals zalm of makreel.
Aspartaam is schadelijk voor de gezondheid
Fabel
Producten met de zoetstof aspartaam (E951) kun je veilig eten en drinken. Zelfs als je veel producten met aspartaam gebruikt, krijg je er bij een normaal eetpatroon niet te veel van binnen. Wel zit aspartaam vaak in bewerkte producten die buiten de Schijf van Vijf vallen. Deze producten kun je beter niet te veel eten. Wie aan de zeldzame erfelijke stofwisselingsziekte fenylketonurie lijdt moet aspartaam wel vermijden.
Van alcohol word je dik
Fabel
Sommige studies vinden verband tussen alcoholgebruik en gewicht. Andere studies juist weer niet. Feit is wel dat in alcoholische dranken veel calorieën zitten. Hierdoor krijg je gemakkelijk meer energie binnen dan je nodig hebt. De alcohol die je lichaam niet gelijk verbrandt, kan je lichaam omzetten in vet. Er is niet bewezen dat dranken met alcohol dikmakender zijn dan andere calorierijke voedingsmiddelen. Toch kun je dat biertje of glas wijn voor je gezondheid beter laten staan. Alcoholgebruik vergroot namelijk het risico op verschillende vormen van kanker. En dat is wel bewezen.
- Lees ook onze test alcoholvrij bier of test alcoholvrije mousserende wijnen
Feiten en fabels over voeding en gezondheid
Lees meer feiten en fabels over:

Veel rood vlees eten is ongezond
Feit
Rood vlees is het vlees van zoogdieren, zoals rund en varken. Volgens de Gezondheidsraad is er een aannemelijk verband tussen de consumptie van rood vlees en het risico op een beroerte, diabetes, darmkanker en longkanker. Dit verband is nog sterker voor bewerkt rood vlees zoals ham en worst. Eet daarom niet te veel bewerkt rood vlees.
- Lees ook: hoe gezond zijn vleesvervangers
Het maakt niet uit hoeveel eieren je per week eet
Fabel
Door het hoge cholesterolgehalte hadden eieren lange tijd een slechte reputatie. Maar er zitten ook veel gezonde stoffen zoals vitamines in. Af en toe een eitje eten is daarom best gezond. Toch is het advies om niet meer dan 2-3 eieren per week te eten. Voor vegetariërs is dit 3-4 eieren per week. Dit komt doordat eieren naast cholesterol ook verzadigd vet bevatten. Van beiden kun je beter niet te veel van binnen krijgen. Als je verder gezond eet, kan af en toe een extra eitje geen kwaad.
Boek: '101 Mythes over voeding'
Rode wijn is gezond en van chocolade eten word je gelukkig. Er wordt veel beweerd over voeding, maar wat is er nu echt bewezen? Wij zochten uit of deze en andere voedingsmythes onzin zijn of waar.
Bestel het boek '101 Mythes over voeding' in onze webshop. Ook verkrijgbaar als e-book (pdf).

Artikelen binnen Gezond eten
Alle artikelenNieuw & interessant
- 15 feb.
Voedingshypes
Welke hippe voedingsmiddelen zijn zo gek nog niet en welke voedingshypes kun je beter overslaan? - Nieuws | 15 feb.
Blij met samenwerking pro-Nutri-Score-landen
In Europa bundelen 7 landen hun krachten om de impact van Nutri-Score te vergroten. De Consumentenbond is blij met de internationale samenwerking die de invoering en het gebruik van Nutri-Score makkelijker moet maken. - 12 feb.
5 populaire voedingsapps
Gezonder eten met je smartphone. Er zijn allerlei apps die dat beloven. Wij onderzochten 5 populaire voedingsapps op gebruiksgemak, kwaliteit en privacy. - 11 feb.
Trends in voeding
Dit zijn de belangrijkste voedingstrends voor de komende tijd. Zijn er voedingstrends die je beter kunt negeren? Wij zochten het uit.