icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud

6 feiten en fabels over voeding

Is rood vlees ongezond? Word je dik van alcohol? Over voeding doen allerlei verhalen de ronde. Veel is niet of nauwelijks onderzocht, maar veel ook wel. We scheiden de feiten van de fabels. Een selectie uit ons boek over voedingsmythes.
rosa rolvink

Rosa Rolvink , Expert Voeding & Gezondheid Bijgewerkt op: 11 juni 2021

feiten-en-fabels-eten-tafel

Groene smoothies zijn gezond

Fabel

Een groene smoothie is een mengel van groene groente, fruit, water en kruiden. Er wordt gezegd dat groene smoothies gezond zijn door het hoge vitaminegehalte. Ook bevatten groene smoothies chlorofyl, een stof dat in bladgroen zit.

Onderzoek laat nog geen bewijs zien van de gezondheidseffecten van groene smoothies of chlorofyl. In Nederland krijgen we al voldoende vitamines en mineralen binnen via de normale voeding.

Visvetzuren beschermen tegen hart- en vaatziekten

Feit

Omega 3-vetten verlagen het risico op hart- en vaatziekten. Deze vetten vind je vooral terug in vis en in schaal- en schelpdieren.

Het advies is daarom om 1 keer per week een portie vette vis te eten. Denk daarbij aan zalm, makreel, sardines of haring.

Aspartaam is schadelijk voor de gezondheid

Fabel

Producten met de zoetstof aspartaam (E951) kun je veilig eten en drinken. Zelfs als je veel producten met aspartaam gebruikt, krijg je er bij een normaal eetpatroon niet te veel van binnen. Wel zit aspartaam vaak in bewerkte producten buiten de Schijf van Vijf. Deze producten kun je beter niet te veel eten.

Mensen met de stofwisselingsziekte fenylketonurie (PKU) moeten aspartaam wel vermijden.

Van alcohol word je dik

Fabel

Sommige studies vinden een verband tussen alcoholgebruik en gewicht. Andere studies juist weer niet. Feit is wel dat in alcoholische dranken veel calorieën zitten. Hierdoor krijg je gemakkelijk meer energie binnen dan je nodig hebt. De alcohol die je lichaam niet gelijk verbrandt, zet je lichaam om in vet.

Er is niet bewezen dat dranken met alcohol dikmakender zijn dan andere calorierijke voedingsmiddelen. Toch kun je dat biertje of glas wijn voor je gezondheid beter laten staan. Alcoholgebruik vergroot namelijk het risico op verschillende vormen van kanker. En dat is wel bewezen.

Veel rood vlees eten is ongezond

Feit

Rood vlees is het vlees van zoogdieren, zoals rund en varken. Volgens de Gezondheidsraad is er een aannemelijk verband tussen rood vlees eten en het risico op een beroerte, diabetes, darmkanker en longkanker. Dit verband is nog sterker voor bewerkt rood vlees zoals ham en worst. Eet daarom niet te veel (bewerkt) rood vlees.

Het maakt niet uit hoeveel eieren je per week eet

Fabel

Door het hoge cholesterolgehalte hadden eieren lange tijd een slechte reputatie. Maar er zitten ook veel gezonde stoffen zoals eiwitten en vitamines in. Af en toe een eitje eten is daarom best gezond.

Toch is het advies om niet meer dan 2-3 eieren per week te eten. Voor vegetariërs is dit 3-4 eieren per week. In eieren zit naast cholesterol namelijk ook verzadigd vet. Van beiden kun je beter niet te veel van binnenkrijgen. Als je verder gezond eet, kan af en toe een extra eitje geen kwaad.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.

Populaire artikelen

 • groente-snijden-keuken

  8 vragen over antioxidanten

  Antioxidanten zijn gezond. Ze beschermen je lichaam en onze voeding. Wat doen ze precies en waar zitten ze in?
 • Openingsbeelden-Healthwashing

  Claims op ongezonde producten

  Op allerlei ongezonde producten staan voedings- en gezondheidsclaims. Zoals ‘bron van vezels’ en ‘rijk aan vitamine C’. Maar koek en frisdrank zijn daarmee niet ineens gezond. Trap er niet in.
 • diverse-eiwitten

  Extra eiwit, extra gezond?

  Eiwitrijk eten lijkt een trend te zijn. Zo heb je eiwitrijke koekjes, mueslirepen en ontbijtgranen. Maar waar is eiwit eigenlijk goed voor? En heb je al die extra eiwitten wel nodig?    
 • E-nummers Snoepgoed

  Verborgen E-nummers

  E-nummers herkennen op verpakkingen van voedingsmiddelen is niet altijd even makkelijk. Fabrikanten proberen ze zo veel mogelijk van het etiket te poetsen.