icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

6 feiten en fabels over voeding

Is rood vlees ongezond? Word je dik van alcohol? Over voeding doen allerlei verhalen de ronde. Veel is niet of nauwelijks onderzocht, maar veel ook wel. We scheiden de feiten van de fabels. Een selectie uit ons boek over voedingsmythes.
Rosa Rolvink

Rosa Rolvink , Expert Voeding & Gezondheid Bijgewerkt op: 11 juni 2021

feiten-en-fabels-eten-tafel

Groene smoothies zijn gezond

Fabel

Een groene smoothie is een mengel van groene groente, fruit, water en kruiden. Er wordt gezegd dat groene smoothies gezond zijn door het hoge vitaminegehalte. Ook bevatten groene smoothies chlorofyl, een stof dat in bladgroen zit.

Onderzoek laat nog geen bewijs zien van de gezondheidseffecten van groene smoothies of chlorofyl. In Nederland krijgen we al voldoende vitamines en mineralen binnen via de normale voeding.

Visvetzuren beschermen tegen hart- en vaatziekten

Feit

Omega 3-vetten verlagen het risico op hart- en vaatziekten. Deze vetten vind je vooral terug in vis en in schaal- en schelpdieren.

Het advies is daarom om 1 keer per week een portie vette vis te eten. Denk daarbij aan zalm, makreel, sardines of haring.

Aspartaam is schadelijk voor de gezondheid

Fabel

Producten met de zoetstof aspartaam (E951) kun je veilig eten en drinken. Zelfs als je veel producten met aspartaam gebruikt, krijg je er bij een normaal eetpatroon niet te veel van binnen. Wel zit aspartaam vaak in bewerkte producten buiten de Schijf van Vijf. Deze producten kun je beter niet te veel eten.

Mensen met de stofwisselingsziekte fenylketonurie (PKU) moeten aspartaam wel vermijden.

Van alcohol word je dik

Fabel

Sommige studies vinden een verband tussen alcoholgebruik en gewicht. Andere studies juist weer niet. Feit is wel dat in alcoholische dranken veel calorieën zitten. Hierdoor krijg je gemakkelijk meer energie binnen dan je nodig hebt. De alcohol die je lichaam niet gelijk verbrandt, zet je lichaam om in vet.

Er is niet bewezen dat dranken met alcohol dikmakender zijn dan andere calorierijke voedingsmiddelen. Toch kun je dat biertje of glas wijn voor je gezondheid beter laten staan. Alcoholgebruik vergroot namelijk het risico op verschillende vormen van kanker. En dat is wel bewezen.

Veel rood vlees eten is ongezond

Feit

Rood vlees is het vlees van zoogdieren, zoals rund en varken. Volgens de Gezondheidsraad is er een aannemelijk verband tussen rood vlees eten en het risico op een beroerte, diabetes, darmkanker en longkanker. Dit verband is nog sterker voor bewerkt rood vlees zoals ham en worst. Eet daarom niet te veel (bewerkt) rood vlees.

Het maakt niet uit hoeveel eieren je per week eet

Fabel

Door het hoge cholesterolgehalte hadden eieren lange tijd een slechte reputatie. Maar er zitten ook veel gezonde stoffen zoals eiwitten en vitamines in. Af en toe een eitje eten is daarom best gezond.

Toch is het advies om niet meer dan 2-3 eieren per week te eten. Voor vegetariërs is dit 3-4 eieren per week. In eieren zit naast cholesterol namelijk ook verzadigd vet. Van beiden kun je beter niet te veel van binnenkrijgen. Als je verder gezond eet, kan af en toe een extra eitje geen kwaad.

Vond je dit artikel interessant?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.

Nieuw & interessant

 • Openingsbeelden-Healthwashing
  1 feb.

  Claims op ongezonde producten

  Op allerlei ongezonde producten staan voedings- en gezondheidsclaims. Zoals ‘bron van vezels’ en ‘rijk aan vitamine C’. Maar koek en frisdrank zijn daarmee niet ineens gezond. Trap er niet in.
 • Alcoholetikettering winkel
  21 dec.

  Wat zit er in alcoholhoudende dranken?

  Er zit meer in alcoholhoudende dranken dan alleen alcohol. Dat staat vaak niet op het etiket, al gaat dat veranderen. De Europese Commissie wil etikettering van voedingswaardeinformatie en ingrediënten voor alcoholhoudende dranken verplicht gaan stellen. Wij bekeken nu al wat je verder met een borrel binnenkrijgt.
 • Nieuwe trends in voeding
  13 dec.

  Trends in voeding

  Dit zijn de belangrijkste voedingstrends voor de komende tijd. Zijn er voedingstrends die je beter kunt negeren? Wij zochten het uit.
 • Kruidenmix nieuws
  Nieuws | 9 dec.

  Kruidenmixen: weinig kruiden, veel goedkope vulling

  Een zakje of potje kruidenmix bevat vaak weinig kruiden en specerijen. De rest is goedkope opvulling, zoals zout, (paneer)meel, suikers of groente. Dat blijkt uit een steekproef van de Consumentenbond.