! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Feiten en fabels over ijs

Een ijsje is altijd lekker, vooral op een zomerse dag. Maar dan werk je wel een berg suiker en vet naar binnen. Of valt dat wel mee? Wij zetten feiten en fabels op een rij.
Rosa Rolvink

Rosa Rolvink , Expert Voeding & Gezondheid Bijgewerkt op: 11 juni 2021

De namen ‘Cornetto’ en ‘Magnum’ zijn beschermd

Feit 

‘Cornetto’ en ‘Magnum’ zijn beschermde namen. Alleen het merk Ola mag deze namen gebruiken. Huismerken heten daarom anders, bijvoorbeeld ‘Cornets’ of ‘Ice Macs’. Wij noemen Cornetto-achtige ijsjes ‘hoornijs’ en Magnum-achtige ijsjes ‘chocoladeroomijsjes’.

Een Magnum bevat evenveel vet als een pakje roomboter

Fabel 

De Magnum is zeker een vette hap, maar de vergelijking met een pakje roomboter klopt niet. Qua calorieën passen er bijna 8 Magnums in een pakje boter. En een pakje boter is bijna 15 keer zo vet als een Magnum.

A-merkijsjes zijn lekkerder dan huismerkijsjes

Fabel 

Zowel consumenten als ijsexperts vinden de échte Cornetto en de échte Magnum Almond niet het lekkerst. Dat bleek uit onze ijstest. Veel huismerken bleken smakelijker.

Hoornijsjes bevatten altijd echte chocolade

Fabel 

Fabrikanten gebruiken niet altijd echte chocolade in hoornijsjes. Als alternatief voor echte chocolade voegen fabrikanten soms goedkopere ‘nepchocolade’ toe, zoals cacaohoudend vetglazuur of cacaofantasie.

Hoornijsjes bevatten minder dan 1 hazelnoot

Feit

Op hoornijsjes zitten vaak gesuikerde hazelnoten als decoratie. Dat betekent vaak veel suiker en weinig noot. Sommige fabrikanten hebben zelfs maar 1 hazelnoot nodig voor 12 ijsjes.

De gele kleur van het ijs komt van de vanille

Fabel 

Vanille-ijs is van oorsprong wit. Fabrikanten kleuren het ijs vaak bij met plantaardige stoffen, zoals caroteen, saffloer of pompoenextract. Dat geeft een gele kleur aan het ijs.

Een hoornijsje bevat meer suiker dan een blikje cola

Fabel 

Het aantal suikerklontjes wat je per ijsje binnenkrijgt varieert. Met het gemiddelde hoornijsje eet je 3 tot 4 klontjes. Met een chocoladeroomijsje zijn dat al snel 5 klontjes. Een blikje cola bevat meer suiker: bijna 9 klontjes. 

In waterijsjes zitten minder klontjes. Een perenijsje bijvoorbeeld bevat ruim 2 klontjes suiker.

Een Magnum bevat meer calorieën dan een saucijzenbroodje

Fabel

Een chocoladeroomijsje met amandelen bevat ongeveer 240 calorieën. Met een saucijzenbroodje krijg je zo’n 250 calorieën binnen. Een hoornijsje daarentegen heeft minder calorieën per portie: zo’n 170 kcal.

Let je streng op de calorieën, dan zijn er ook mini-varianten.

De chocoladelaag aan de binnenkant van het hoorntje zit er voor de smaak

Fabel 

Het chocoladelaagje op hoornijsjes is lekker, maar belangrijker is de functie ervan. Door het chocoladelaagje komt het hoorntje niet in aanraking met het ijs. Zo blijft het hoorntje krokant.

Lees ook:

 

Nieuw & interessant

 • Openingsbeeld plantaardige kaas nieuws
  Nieuws | 14 okt.

  Grote verschillen in gezondheid bij plantaardige ‘kazen’

  Plantaardige alternatieven voor kaas verschillen onderling enorm in gezondheid, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. De varianten op basis van noten zijn een stuk gezonder dan de producten met kokosvet.
 • Reclame voor ongezond eten
  Nieuws | 27 sep.

  Wetgeving tegen ongezonde kinderreclames nodig

  De Europese Commissie moet met wetgeving komen om kinderen te beschermen tegen reclame voor ongezonde voeding. Daarvoor pleiten Europese consumentenorganisaties, waaronder de Consumentenbond.
 • rood-vlees
  19 aug.

  Stop subsidie ongezonde voeding

  De Europese Unie subsidieert campagnes waarmee producenten voedingsmiddelen promoten. Ook vlees en alcoholhoudende drank komen ervoor in aanmerking. Wij vinden dat de EU campagnes voor ongezonde of niet duurzame voeding niet langer moet subsidiëren.
 • zwart-softijs
  11 jun.

  Hoe gezond is houtskool in je eten?

  Van zwart ijs tot zwarte drankjes. Zwarte voeding is wereldwijd een hype. De zwarte kleur komt van houtskool. Maar is houtskool in voeding wel gezond?