Glutenvrije producten gezonder? Zeker niet altijd!

Rosa Rolvink , Expert Voeding & Gezondheid Bijgewerkt op: 3 juni 2019

Wat zijn gluten?
Gluten (eiwitten in tarwe, gerst, spelt, rogge en kamut) zitten bijna overal in. Dus niet alleen in brood en koekjes, maar ook in bijvoorbeeld soepen, sauzen, snoep, ijs en bier.
In 2017 zochten wij uit of glutenvrije producten ook gezonder zijn of niet. Bij deze 5 merken is dat niet het geval. Alleen als je echt ziek wordt van gluten (1% van de Nederlanders) moet je glutenvrij eten. In andere gevallen kun je je afvragen of het eten van glutenvrij gemaakte producten wel zo gezond is, zoals blijkt uit onderstaande voorbeelden uit 2017.
Peijnenburg glutenvrij
Deze ontbijtkoek bevat in plaats van roggemeel maïszetmeel, aardappelzetmeel, lupinemeel en rijstebloem. Maar dat niet alleen: per 100 gram zitten er 30 kilocalorieën méér in, 2 extra suikerklontjes en bijna 1 gram minder voedingsvezels dan in de reguliere variant.
Wasa gluten- och laktosfritt
Drie keer duurder dan de volkoren knäckebröd (pdf) maar wel tweederde minder vezels, 50 kilocalorieën meer, 6 keer zo veel verzadigd vet en 1 gram meer suiker. Daarnaast is het 2 keer zo zout en zitten er veel meer ingrediënten in dan in de volkoren versie.
Koopmans pannenkoeken glutenvrij
Vergeleken met de 6-granenpannenkoekenmix bevat de glutenvrije mix 7 keer minder voedingsvezels. Als je uitgaat van 3 pannenkoeken per maaltijd, dan krijg je met de glutenvrije mix 0,6 gram voedingsvezels binnen tegen 4,5 gram met de 6-granenmix. Jammer dat ook hierin weer 2 keer meer zout zit; in de gewone mix wordt een zoutvervanger gebruikt.
Albert Heijn Vrij van gluten stroopwafels
Deze stroopwafels zijn 2 keer duurder dan de gewone én je krijgt er nog eens minder wafels voor. Ze bevatten 10 kilocalorieën meer dan gewone stroopwafels omdat er meer suiker in zit.
Eat Natural met boekweit glutenvrij
Wij vergeleken het met Eat Natural Noten en zaden en kwamen meer suiker en verzadigd vet tegen en minder voedingsvezels. Er zit gepofte rijst en boekweit in. Hoewel boekweit van nature glutenvrij is, is een product met boekweit helemaal ‘schoon’ als er expliciet een glutenvrij logo op staat.
Het Voedingscentrum ziet boekweit als een aanvulling op brood en graanproducten, niet als vervanger omdat het niet dezelfde gezondheidsvoordelen heeft als graanproducten.
Glutenvrij logo
Voor glutenvrije producten is er een logo dat onder strenge voorwaarden kan worden afgegeven door de Nederlandse Coeliakie Vereniging.
Gezonde glutenvrije alternatieven
- Zilvervliesrijst
- Aardappelen
- Peulvruchten
- Groenten
- Noten
- Fruit
- Granen als: gierst, teff, amarant, mais en sorghum
- Haver waar het glutenvrij logo op staat
- Glutenvrij volkorenbrood
- Glutenvrije volkorenpasta
- Glutenvrije volkoren crackers (pdf)
- Zuivel zoals melk, yoghurt, kwark en Hollandse kazen
- Eieren
- Onbewerkte visproducten, onbewerkt vlees en onbewerkte kip (let op: paneermeel en kruidenmengsels kunnen gluten bevatten)
- Vleesvervangers als tofu, tempé en soja
- Olie als bereidingsvet
Lees het hele artikel over glutenvrije producten (pdf) in de Gezondgids van augustus 2017.
Lees ook:
Nieuw & interessant
- 1 feb.
Claims op ongezonde producten
Op allerlei ongezonde producten staan voedings- en gezondheidsclaims. Zoals ‘bron van vezels’ en ‘rijk aan vitamine C’. Maar koek en frisdrank zijn daarmee niet ineens gezond. Trap er niet in. - 21 dec.
Wat zit er in alcoholhoudende dranken?
Er zit meer in alcoholhoudende dranken dan alleen alcohol. Dat staat vaak niet op het etiket, al gaat dat veranderen. De Europese Commissie wil etikettering van voedingswaardeinformatie en ingrediënten voor alcoholhoudende dranken verplicht gaan stellen. Wij bekeken nu al wat je verder met een borrel binnenkrijgt. - 13 dec.
Trends in voeding
Dit zijn de belangrijkste voedingstrends voor de komende tijd. Zijn er voedingstrends die je beter kunt negeren? Wij zochten het uit. - Nieuws | 9 dec.
Kruidenmixen: weinig kruiden, veel goedkope vulling
Een zakje of potje kruidenmix bevat vaak weinig kruiden en specerijen. De rest is goedkope opvulling, zoals zout, (paneer)meel, suikers of groente. Dat blijkt uit een steekproef van de Consumentenbond.