! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Barbecueën en gourmetten zonder buikpijn

Tijdens de kerstdagen is het heerlijk om met elkaar te kokkerellen. Vers van de grill, fondue of barbecue zijn je steak en paprika immers onovertroffen. Maar je werkt wel met hete apparaten en rauw eten. Met onze tips houd je funcooking leuk en veilig, zodat iedereen er een warm gevoel aan overhoudt.
Brigitte van der Bent

Brigitte van der Bent , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op: 22 december 2020

Werk hygiënisch

Hygiëne begint bij een goede voorbereiding:

  • Was je handen voor en na de bereiding en na het aanraken van rauw vlees.
  • Begin met schoon keukengerei en een schone omgeving.
  • Leg het kookgerei op een extra bord- of plank. Zo houd je het aanrecht schoon.
  • Was messen tussendoor regelmatig af met heet water.
  • Zet alles afgedekt weg.

Voorkom kruisbesmetting

gourmetten-schaaltje-rauw-vlees

Bij kruisbesmetting breng je ziekmakende bacteriën van besmette producten over op ander voedsel. Bijvoorbeeld als je met een vork in rauw vlees prikt en daarna in gaar eten of groenten die je rauw eet. Daardoor kun je een voedselinfectie oplopen.

  • Snijd rauw vlees, vis en groenten op aparte snijplanken en met aparte messen.
  • Houd rauw en gaar eten altijd gescheiden en gebruik daarvoor apart bestek. Gekleurde vorken of verschillende plakkertjes maken dat makkelijk.

Verhit door en door

Door rauw eten goed te verhitten, krijgen ziekteverwekkers geen kans.

  • Zorg dat het eten door en door verhit wordt; dat gelt vooral voor rauw vlees, gevogelte en vis.
  • Controleer voor het smullen even of de binnenkant ook goed gaar is.

Bewaar op de juiste manier

gourmetten-pannetje-vlees

Door producten op de juiste manier te bewaren, vertraagt de groei van ziekteverwekkers.

  • Bewaar bederfelijke producten zo lang mogelijk gekoeld. Haal pas kort voor gebruik kleine hoeveelheden vlees en vis uit de koelkast. Of bewaar het buiten in een koelbox.
  • Laat de vacuümverpakking van vlees en vis zo lang mogelijk dicht.
  • Bederfelijke producten die langer dan 2 uur buiten de koelkast zijn, moet je direct bereiden of weggooien. Direct bereiden is veiliger dan terugzetten in de koelkast en op een later tijdstip klaarmaken. Bereid vlees is maximaal 2 dagen houdbaar in de koelkast.
  • Wil je bereid voedsel bewaren voor later? Laat het dan zo snel mogelijk afkoelen. Doe het in goed afsluitbare bakjes en leg het na afkoelen direct in de koelkast.

Voorkom aanbranden

Aangebrand voedsel is ongezond. De zwarte korstjes kunnen namelijk schadelijke stoffen bevatten.

  • Zorg dat je vlees of vis regelmatig keert.
  • Tip voor de barbecue: leg vlees dat langer moet garen niet direct boven het houtskool. Hiervoor kun je een stukje van de barbecue houtskoolvrij houden. Een aluminium druipschaal voorkomt dat vet uit het vlees druipt en vlam vat.
  • Is het eten toch wat aangebrand? Snijd dan zwarte stukjes weg.

Do's en don'ts bij gourmet en funcooking

  • Houd kinderen uit de buurt van een aangesloten of warm apparaat.
  • Zet het toestel in het midden van een stabiele tafel.
  • Gebruik voor elk apparaat een eigen snoer én groep.
  • Houd het snoer weg van hete delen van het apparaat.
  • Rol een verlengsnoer helemaal uit en voorkom struikelgevaar.

Tips per apparaat

Gourmet of raclette

gourmet-illustratie

  • Koop een gourmetstel met pannetjes met een 'koude greep'.
  • Let er op dat de pannetjes makkelijk in en uit het toestel schuiven.
  • Is geschikt voor kinderen.

Grillplaat

grillplaat-illustratie

  • Let bij aanschaf op de stabiliteit van de grillplaat.
  • Voor overblijvend vet is een inkeping aan de rand van de plaat handig, of een reservoir.
  • Is minder geschikt voor kleine kinderen.

Fondue

fondue-illustratie

  • Een elektrische fondueset is eenvoudig, snel en stinkt het minst.
  • Spiritus- en gelbranders raden we af. Die zijn niet zuinig, minder veilig en slecht voor de gezondheid en het milieu.
  • is minder geschikt voor kinderen.

Pizzarette

pizzarette-illustratie

  • Een pizzarette stinkt minder dan gourmetten, grillen of fonduen.
  • Zorg dat kinderen niet aan de gloeiendhete koepel zitten.
  • Is geschikt voor kinderen.

Barbecueën

binnen-barbecue-illustratie

  • Barbecuen kun je buiten, of binnen met een binnen-barbecue.
  • Gebruik bij een houtskoolbarbecue voor binnen alleen speciale briketten voor binnen. Die roken minder.
  • Gebruik de deksel als die aanwezig is. Met een deksel gaart alles sneller en blijven vlees en vis sappiger.
  • Minder geschikt voor kinderen.

 

Nieuw & interessant

  • Openingsbeeld plantaardige kaas nieuws
    Nieuws | 14 okt.

    Grote verschillen in gezondheid bij plantaardige ‘kazen’

    Plantaardige alternatieven voor kaas verschillen onderling enorm in gezondheid, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. De varianten op basis van noten zijn een stuk gezonder dan de producten met kokosvet.
  • Reclame voor ongezond eten
    Nieuws | 27 sep.

    Wetgeving tegen ongezonde kinderreclames nodig

    De Europese Commissie moet met wetgeving komen om kinderen te beschermen tegen reclame voor ongezonde voeding. Daarvoor pleiten Europese consumentenorganisaties, waaronder de Consumentenbond.
  • rood-vlees
    19 aug.

    Stop subsidie ongezonde voeding

    De Europese Unie subsidieert campagnes waarmee producenten voedingsmiddelen promoten. Ook vlees en alcoholhoudende drank komen ervoor in aanmerking. Wij vinden dat de EU campagnes voor ongezonde of niet duurzame voeding niet langer moet subsidiëren.
  • mafnum-ijs
    11 jun.

    Feiten en fabels over ijs

    Een ijsje is altijd lekker, maar er zit wel veel suiker en vet in. Of valt dat wel mee? Wij zetten feiten en fabels op een rij.