icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Minder suiker en verzadigd vet in BlueBand hazelnootpasta's

Test | Veel mensen denken aan Nutella als je hazelnootpasta zegt. Maar ook BlueBand heeft zijn smeerbare assortiment uitgebreid met 2 hazelnootpasta’s: een variant met 80% minder suiker en een variant met koolzaad- en zonnebloemolie. De laatst genoemde bevat minder verzadigd vet dan andere hazelnootpasta’s. Wij lieten 25 mensen brood met de 2 BlueBand hazelnootpasta’s en Nutella blind proeven. 
Rosa Rolvink
Rosa Rolvink

Expert Voeding & Gezondheid

Gepubliceerd op:  9 augustus 2017

hazelnootpasta-broodje

Nutella smaakt het best

De gezondere varianten bleken qua smaak niet te kunnen tippen aan de Nutella. Deze werd zowel het zoetst als het romigst bevonden. Meer dan de helft van de proevers vond de vertrouwde Nutella-smaak het lekkerst.

De minder-suiker-variant van BlueBand bleek vooral naar pure chocolade te smaken. Waar de één dat juist waardeerde vond de ander de bittere cacaosmaak juist een afknapper. De versie met koolzaad- en zonnebloemolie bleek een middenmoter te zijn. Hij was bij bijna niemand favoriet, maar werd wel als romig en lekker beschreven.

BlueBand's nieuwe hazelnootpasta's zijn gezonder

Nutella en BlueBand met koolzaad- en zonnebloemolie bevatten beiden ongeveer 2 klontjes suiker per boterham. De 80%-minder-suiker-variant bevat nog geen vijfde deel van een suikerklontje per boterham en is daarmee ideaal voor iedereen die minder suiker of minder calorieën wil eten. BlueBand-hazelnootpasta met koolzaad- en zonnebloemolie bevat 50% minder verzadigde vetten in vergelijking met de andere hazelnootpasta’s.

De nieuwe smeersels smaken niet beter, maar scoren wel punten op een gezondere samenstelling. Het blijft de vraag waarom er geen variant is met minder suiker én minder verzadigd vet (al bevat ‘BlueBand 80% minder suiker’ wel minder verzadigd vet dan Nutella).

Ingrediënten

Vet

Nutella bevat het meeste verzadigd vet. Het vet is afkomstig van palmolie. De BlueBand variant met minder verzadigd vet bevat vooral zonnebloemolie en koolzaadolie, dat zijn onverzadigde vetten. Maar ook in deze potten vind je nog steeds gehard palmvet terug.

Het eten van veel verzadigd vet verhoogt het risico op hart- en vaatziekten. Onverzadigde vetten verlagen dit risico juist.

Suiker

In Nutella zit de meeste suiker. De BlueBand koolzaad- en zonnebloemolie hazelnootpasta bevat bijna evenveel suiker. In de ‘BlueBand 80% minder suiker’ is nauwelijks suiker te vinden. Het product is gezoet met stevia en erythritol.

Noten

De Gezondheidsraad adviseert om een handje (ongezoute) noten per dag te eten. Dat is ongeveer 30 gram en dat zijn dan weer circa 30 hazelnoten. Zowel Nutella als de 2 nieuwe BlueBand-varianten bestaan voor 13% uit hazelnoot. Dat zijn ongeveer 2 hazelnoten per boterham. Dat komt dus niet in de buurt van de aanbevolen hoeveelheid.

Toevoegingen

Aan alle 3 de hazelnootpasta's wordt lecithine toegevoegd, dit is een emulgator. Een emulgator zorgt ervoor dat vet en water goed binden, zodat de pasta één geheel wordt.

Aan Nutella en BlueBand met koolzaad en zonnebloemolie wordt een vanillesmaakje toegevoegd, bij de ‘BlueBand 80% minder suiker’ is dit niet geval. Deze bevat wel een aantal andere toevoegingen waaronder zoetstoffen, verdikkingsmiddel en voedingsvezel. 

Overzicht

Dit overzicht laat de belangrijkste verschillen zien tussen Nutella en de 2 nieuwe BlueBand varianten. Als portiegrootte is 15 gram aangehouden.  

  Nutella BlueBand koolzaad en- zonnebloemolie BlueBand 80% minder suiker
Hazelnoten per portie 2 stuks 2 stuks 2 stuks
Energie per portie 81,9 kcal  83,0 kcal 67,0 kcal
Suikerklontjes per portie 2,1 2,0 0,2
Verzadigd vet per portie 1,7 gram 0,6 gram 1,1 gram
Onverzadigd vet per portie 3,1 gram 4,7 gram 4,3 gram
Bron vet Palm Koolzaad, zonnebloem, palm Koolzaad, palm

Lees ook

Nieuw & interessant

  • voedingswaarde etiket nieuws
    Nieuws  |  26 apr.

    Te kleine stappen in zout- en suikervermindering

    Het RIVM constateert dat er nog steeds te veel suiker en zout in voeding zit en adviseert de overheid om stappen te nemen om daadwerkelijk voortgang te boeken op het gebied van productverbetering van voedingsmiddelen.
  • Nieuwsbericht Actie Weet wat je eet_1200x800
    Nieuws  |  12 apr.

    Consumenten willen kleurcodering op voorkant voedselverpakkingen

    71% van de consumenten is voorstander van de invoering van een voedselkeuzelogo op de voorkant van levensmiddelen, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Consumenten zijn het meest positief over voedselkeuzelogo’s die werken met verkeerslichtkleuren.
  • etiket-lezen
    22 mrt.

    De etiketregels

    Er gelden sinds 2014 strengere regels voor etiketten van levensmiddelen dan voorheen. Lees hier waar een etiket aan moet voldoen.
  • gluten vrij
    22 mrt.

    Glutenvrije producten gezonder? Zeker niet altijd!

    Glutenvrije producten zijn tegenwoordig overal volop te koop want glutenvrij is hip! Maar zijn ze dan ook gezonder? Zeker niet altijd. 
illust-dossier-probleem-community

Praat mee!

Praat samen met andere consumenten over gezond eten, afvallen, e-nummers, vitamines, superfoods en meer.

We zijn de topics aan het ophalen...